Catalunya, a la cua de l’Estat espanyol en competències creatives a l’informe PISA
El tercer volum dels resultats de PISA 2022, que es va fixar per primer cop en aquesta competència, detecta que el gènere i el nivell socioeconòmic afecten la puntuació de l’alumnat
L’alumnat de 15 anys de Catalunya se situen per sota de la mitjana dels 64 països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en pensament creatiu, segons el tercer volum dels resultats de PISA 2022, publicat aquest dimarts (18/06/2024), que es va fixar per primer cop en aquesta competència. La mitjana dels adolescents catalans és de 32,23 sobre 60.
Això és unes dècimes per sota que la mitjana a Espanya, en què els alumnes van obtenir una puntuació mitjana de 32,8, i també una mica menys que la mitjana de l’OCDE, que és de 32,7. Pel que fa a la mitjana de la UE, és de 32,1.
L’informe PISA publicava a finals de l’any passat els resultats en les competències en matemàtiques, ciències i lectura i situava Catalunya a la cua d’Espanya, que alhora va obtenir els pitjors resultats de la història en les dues primeres àrees.
La prova sobre pensament creatiu va explorar la competència dels estudiants en tres processos cognitius: generació d’idees diverses, generació d’idees creatives i avaluació i millora de les idees. Els estudiants espanyols van obtenir notes més altes en les tasques relacionades amb avaluar i millorar les idees, en comparació amb la resta.
Amb tot, Espanya se situa al davant de països com Alemanya, França, Països Baixos o Itàlia.
En l’àmbit de tot l’Estat espanyol
Segons PISA, el 80% dels estudiants espanyols va assolir almenys el nivell de rendiment bàsic (nivell 3 o més). El 25% va obtenir un alt rendiment en pensament creatiu (nivells 5 i 6). D’aquests últims, els que sobresurten a la prova, només un 15% són també els millors en matemàtiques, i un 14% són els millors en lectura, cosa que suggereix que es pot destacar en pensament creatiu sense sobresortir en àmbits acadèmics i viceversa.
Atenent el nivell socioeconòmic, els estudiants afavorits presenten un rendiment en pensament creatiu més gran que els seus companys desafavorits socioeconòmicament, amb diferències significatives en tots els casos. Espanya, amb 7,9 punts de diferència a favor de l’alumnat afavorit, es troba per sota de la mitjana OCDE (9,5) i el Total UE (10,2), mostrant un nivell d’equitat més elevat.
Aquesta equitat també es reflecteix en el cas de l’alumnat migrant, els resultats del qual presenten menys diferències respecte a l’alumnat nadiu al nostre país que al conjunt de l’ODE i de la UE.
Les diferències en el rendiment de nois i noies són en tots els casos a favor d’aquestes últimes. A Espanya la diferència de 2,2 punts és menor que la mitjana OCDE (2,7) i Total UE (2,6).
A més d’avaluar el rendiment en pensament creatiu, els estudiants també van respondre preguntes sobre com perceben la creativitat. A Espanya, el 86% dels estudiants està d’acord o molt d’acord que és possible ser creatiu en gairebé qualsevol matèria i el 83% està d’acord o molt d’acord que fer alguna cosa creativa els satisfà.
“Pensamiento creativo PISA 2022 / Informe español” … clicar aquí