Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Secció de LCD “HEM LLEGIT”: Sònia Armengou de la UOC explica com neix “OpenEU”, el primer pas cap a una universitat oberta europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’aliança OpenEU, coordinada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), agrupa catorze universitats i tretze associacions acadèmiques, empresarials, rurals, municipals i civils de tot Europa per crear una universitat oberta paneuropea

OpenEU contribuirà a la transformació digital de les institucions d’educació superior i a la integració de la tecnologia en la docència i l’aprenentatge

OpenEU és una de les 14 noves aliances finançades que sorgeixen de la darrera convocatòria de la iniciativa Universitats Europees, de la Comissió Europea

Sònia Armengou

L’objectiu d’OpenEU, com a primera universitat oberta paneuropea, és reforçar la dimensió digital, ecològica i social de l’espai europeu d’educació superior (EEES) oferint accés a un ensenyament superior de qualitat i un aprenentatge al llarg de la vida per a tothom, facilitant experiències internacionals accessibles i mediambientalment sostenibles per a tot l’estudiantat i impulsant la transformació digital de les institucions.

La Comissió Europea ha decidit avalar el projecte OpenEU a través de la iniciativa Universitats Europees, i per això l’ha seleccionat entre les 56 propostes presentades per aliances europees. OpenEU ara pot tirar endavant gràcies als prop de 14,4 milions d’euros amb què ha estat guardonada. L’aliança, que agrupa les principals universitats obertes i a distància d’Europa, a més de cinc universitats presencials compromeses amb la transformació digital, promou un ensenyament centrat en l’estudiant, inclusiu, digital i verd, amb l’objectiu d’enfortir l’EEES i no deixar ningú enrere.

La UOC serà l’encarregada de liderar la proposta els pròxims quatre anys. Segons la rectora de la Universitat i presidenta de l’aliança, Àngels Fitó, “OpenEU és una oportunitat única per estendre l’abast i l’impacte de les universitats obertes i a distància europees. Liderar l’aliança OpenEU és un privilegi i ens permet impulsar una gran comunitat internacional d’estudiants compromesos amb el seu aprenentatge; reforçar les col·laboracions amb agents socials, empreses i altres organitzacions; i impulsar la innovació pedagògica mitjançada per la tecnologiaLa iniciativa, que va gestar el meu predecessor al càrrec, el rector Josep Anton Planell, ens permetrà transitar cap a una versió actualitzada de l’espai europeu d’educació superior que vertebri l’aprenentatge al llarg de la vida a Europa”, afegeix Fitó.

Crear una universitat oberta paneuropea

Aprofitant l’experiència col·lectiva, OpenEU vol treure partit de les capacitats de les eines digitals per crear una universitat oberta a escala europea que garanteixi oportunitats d’aprenentatge per a tothom, en qualsevol moment i des de qualsevol lloc, independentment de les limitacions de temps, el lloc de residència o el context personal o professional, a fi d’enfortir l’espai europeu d’educació superior.

OpenEU representa més de 368.000 estudiants universitaris (la gran majoria amb un perfil no tradicional, és a dir, amb una mitjana de 36 anys i amb un 84 % que treballa i estudia alhora), més de 709.000 graduats i uns 24.000 treballadors. Neix com a resposta a tres dels reptes principals que encara l’espai europeu d’educació superior: la transformació digital de les institucions universitàries, la promoció d’una educació superior més inclusiva i equitativa, i la necessitat d’oferir oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a tothom.

L’aliança ha apostat per maximitzar el seu impacte i es compon d’un total de catorze universitats de tot Europa, a més de tretze organismes i associacions com a entitats associades. El nucli del consorci està format per les vuit principals universitats en línia, obertes i a distància, a més de dues universitats presencials: la Universitat de Bifröst (Islàndia), la Universitat de Daugavpils (Letònia), la Universitat a Distància de Hagen (Alemanya), la Universitat Hel·lènica Oberta (Grècia), la Universitat Oberta dels Països Baixos, la Universitat Oberta de Xipre, la Universitat Nacional d’Educació a Distància (Espanya), la Universitat Oberta de Portugal, la Universitat Oberta de Catalunya (Espanya), i la Universitat Sant Ciril i Sant Metodi de Veliko Tàrnovo (Bulgària). A més, l’Open University (Regne Unit), la Universitat “Fan S. Noli” de Korçë (Albània), la Ukrainian Engineering Pedagogic Academy (Ucraïna) i la MIT University (Macedònia del Nord) també participaran en el projecte per ajudar a impulsar la transformació digital de l’EEES.

Tres de les principals xarxes internacionals acadèmiques, l’Associació Europea d’Universitats d’Educació a Distància (EADTU), l’Associació Internacional d’Universitats (IAU) i la Unió d’Universitats Mediterrànies (UNIMED), contribuiran al desenvolupament de l’aliança, mitjançant la seva experiència i la capacitat de difusió dels resultats obtinguts. A més, la Federació Interuniversitària de l’Ensenyament a Distància (FIED) de França hi col·laborarà amb la seva expertesa en educació a distància. Igualment, diverses associacions industrials i clústers nacionals i europeus han expressat el seu suport a l’aliança i col·laboraran en les iniciatives que OpenEU vol impulsar. Es tracta del Brightlands Smart Services Campus (Països Baixos), l’Associació Industrial Búlgara (BIA), Mentoring EuropeSECARTYS (Espanya), Stifterverband (Alemanya) i la Coalició Nacional Digital (Bulgària). Finalment, l’associació Eurocities, que aglutina més de 200 ciutats de 38 països, i la European Leader Association for Rural Development (ELARD), amb més de 2.500 grups d’acció local, contribuiran a connectar els projectes de l’aliança amb les necessitats locals.

Una missió compartida, deu metes i quatre anys per fer-ho realitat

OpenEU és la unió de les visions comunes i les experiències de deu universitats arrelades al territori, amb una missió compartida i deu metes a les quals s’ha de fer front els pròxims quatre anys:

  1. Construir els fonaments per a una universitat oberta europea sòlida i sostenible.
  2. Fomentar la innovació en els plans d’estudis, la docència i l’avaluació, apostant fermament per microcredencials que puguin ser acumulables i conduir a titulacions oficials, i proporcionant als nostres estudiants habilitats transferibles tècniques i no tècniques basades en necessitats.
  3. Fer realitat l’aprenentatge al llarg de la vida arreu d’Europa, mitjançant rutes d’aprenentatge flexibles personalitzades i adreçades a estudiants tradicionals i no tradicionals, que facilitin les competències necessàries per a la societat i el mercat laboral.
  4. Ampliar la participació dels col·lectius tradicionalment infrarepresentats i desfavorits en l’educació superior (com ara les persones refugiades i immigrades, les dones en l’àmbit STEM, les persones amb discapacitat o les que viuen en àrees poc poblades), i posar en marxa solucions per atendre les seves necessitats i reforçar les competències en igualtat, diversitat i inclusió.
  5. Garantir la qualitat de l’aprenentatge digital i de les solucions educatives innovadores, mitjançant la recerca i la innovació basades en reptes, multidisciplinàries i transnacionals.
  6. Impulsar la transformació digital de l’educació superior a Europa compartint l’experiència, els coneixements i els recursos d’OpenEU amb altres universitats.
  7. Democratitzar la internacionalització a través d’opcions de mobilitat innovadores i flexibles que permetin als estudiants no tradicionals disposar d’experiències d’aprenentatge internacionals.
  8. Potenciar la generació, la transferència i l’intercanvi de coneixement basat en reptes centrant-se en tres àmbits clau per a Europa: la transformació digital, l’emergència climàtica, i les amenaces a la democràcia i els valors europeus.
  9. Augmentar l’impacte social de les universitats en educació, recerca i innovació implicant-se amb comunitats d’OpenEU i el mercat de treball per tal d’establir col·laboracions amb socis no acadèmics.
  10. Fomentar els valors europeus mitjançant l’establiment d’una cultura comuna a OpenEU, basada en principis com la qualitat, la igualtat, la diversitat, la inclusió, el coneixement obert i la sostenibilitat mediambiental, per contribuir a crear societats i economies més resilients.

Sobre la iniciativa Universitats Europees

La iniciativa Universitats Europees, de la Comissió Europea, té com a finalitat activar i enfortir uns nivells sense precedents de cooperació institucional entre organismes d’ensenyament superior, de manera que aquesta cooperació sigui sistèmica, estructural i sostenible. Actualment, hi ha 64 aliances europees, amb la qual cosa es compleix l’objectiu de la Comissió Europea d’assolir un mínim de 60 aliances que involucrin més de 500 institucions d’educació superior el 2024. OpenEU és la primera aliança en què l’educació superior oberta i a distància pren el protagonisme per ampliar l’accés, la cobertura i la participació en l’educació superior en l’espai europeu.

OpenEU rep el suport de la Comissió Europea a través del programa Erasmus+ European Universities Alliances.

Aquest projecte liderat per la UOC afavoreix els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU 4, educació de qualitat8, treball decent i creixement econòmic, i 17, aliances per a aconseguir objectius.

+++ 

Fotografia: Els rectors i rectores de les 10 universitats membres de l’Aliança Europea, OpenEU, es van reunir al campus de la UOC el gener de 2024.Foto: UOC ©.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere