Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Global Council of Research-Intensive University Networks”: La DECLARACIÓ de BERLÍN que reafirma els valors de les Universitats Intensives en Recerca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Durant la reunió del “Global Council of Research-Intensive University Networks” a Berlín (13-14/06/2024), la Lliga d’Universitats d’Investigació Europees (LERU) i els seus socis de la xarxa global van signar una nova declaració que reafirmava els valors de les UNIVERSITATS INTENSIVES EN RECERCA.

Les universitats intensives en recerca han donat suport constantment a la societat a través de conflictes, pandèmies i l’aparició d’idees innovadores mantenint els principis de la investigació lliure i oberta, i ho continuaran fent en el futur. La seva experiència i recursos col·lectius són vitals per fomentar una cooperació global eficaç per abordar els reptes globals. A més, equipen la propera generació amb el coneixement, les habilitats de recerca i la mentalitat innovadora necessària per transformar les noves idees en un creixement econòmic sostenible i benefici social.

Diuen:

“ … Amb aquesta declaració, la LERU i els seus socis de la xarxa global reafirmen els principis sobre els quals ens dediquem i ens esforcem contínuament. Demanem als governs d’arreu del món que treballin amb nosaltres i els nostres socis per assegurar-nos que puguem aprofitar tot el potencial de la recerca, la innovació i les col·laboracions distintives que ofereixen les nostres universitats”.

La declaració està signada per l’Associació d’Universitats Americanes (AAU), Group op Eight a Austràlia (Go8), la U15 al Canadà, la U15 a Alemanya, la RU11 al Japó, el Grup Russell al Regne Unit i LERU. Col·lectivament, representen més de 160 universitats líders de renom mundial.

Declaració de Berlín

Els nostres grups representen moltes de les principals universitats de recerca intensiva del món. Aquestes universitats comparteixen una llarga història de confiança i altament productiva de cooperació, col·laboració i compromís entre elles i amb una àmplia gamma d’altres universitats, empreses, socis públics i del tercer sector d’arreu del món.

Hem resistit la prova del temps, amb arrels que es remunten, en alguns casos, segles enrere, servint i donant suport a les nostres societats en temps de conflicte, reptes, pandèmies i noves idees revolucionàries. Ho hem fet respectant els principis de la investigació lliure i oberta: avançar i difondre el coneixement, provar idees “conegudes” i dur a terme una investigació rigorosa basada en l’evidència.

Les nostres universitats són custòdies de la llibertat d’expressió, encara que aquest no sempre sigui un espai còmode per habitar, especialment als límits de les idees controvertides o on el nou pensament trenca els paradigmes existents. Tanmateix, la recerca de la veritat és incompatible amb les ments tancades i els campus tancats.

Els darrers anys han vist augmentar les tensions geopolítiques, una pandèmia global, migracions massives, evidències clares del canvi climàtic i una major polarització, ja que tant l’opinió com la retòrica empenyen més cap als extrems. Tot això passa en un context de tecnologies en augment com l’automatització i la IA, que poden substituir i remodelar moltes indústries i societats actuals d’una manera que encara no entenem del tot.

Aquests són reptes globals que sorgeixen arreu del món que requereixen esforços globals i lideratge global per abordar, encara que els seus impactes immediats puguin ser més regionals o locals. Les nostres universitats intensives en recerca juguen un paper clau en aquest esforç, reunint la nostra experiència i recursos amb l’objectiu de crear la capacitat per a una cooperació global efectiva.

Ara més que mai, la responsabilitat també recau en les nostres universitats de preparar la pròxima generació amb el coneixement i les eines per a la recerca i la innovació, les habilitats per “estar bé en desacord” i el propòsit de convertir les noves idees en un creixement econòmic sostenible i un propòsit social.

A mesura que el món s’enfronta a reptes creixents, les nostres universitats estan treballant sense parar per desenvolupar solucions. A mesura que el coneixement avança, s’esforcen molt per crear noves oportunitats.

Amb motiu de la nostra reunió a Berlín, reafirmem els principis sobre els quals ens dediquem i ens esforcem contínuament. Demanem als governs d’arreu del món que treballin amb nosaltres i els nostres socis per assegurar-nos que puguem aprofitar tot el potencial de la recerca, la innovació i les col·laboracions distintives que ofereixen les nostres universitats.

Impacte social a través de l’educació superior

Oferir una educació superior excel·lent és fonamental per a la missió de les universitats intensives en recerca. Tenim la responsabilitat amb els joves durant els seus anys de formació de donar-los l’educació i les eines necessàries per prendre decisions considerades i adequades perquè contribueixin positivament a la societat en què viuen. En oferir no només el millor coneixement disciplinari i interdisciplinari, sinó també experiència en pensament crític i debat racional, el nostre

Les institucions tenen com a objectiu capacitar els nostres estudiants perquè es converteixin en els futurs líders i innovadors que necessiten les nostres societats. Això és especialment rellevant quan mirem cap a un futur on l’aparició de la Intel·ligència General Artificial podria ser tan transformadora com la Revolució Industrial.

Innovació a través de la recerca

La investigació en totes les seves formes està al capdavant i al centre per resoldre problemes locals i globals i assolir el progrés humà. Serveix com a base per a tecnologies i solucions pioneres i està assentant les bases per al benestar social i econòmic de la nostra comunitat global. Les universitats intensives en recerca impulsen contínuament els límits del coneixement, donant lloc a avenços que beneficien la societat en el seu conjunt, com ara la sanitat. Aquests avenços depenen en gran manera de la col·laboració global per reunir persones, dades, infraestructures i idees, amb el lideratge que poden oferir universitats intensives en recerca com la nostra.

Resiliència a través de la investigació impulsada per la curiositat

La investigació basada en la curiositat és crucial per construir resiliència davant reptes desconeguts. Desenvolupaments com la tecnologia de l’ARNm, nascuts a partir de la investigació científica fonamental, han demostrat ser fonamentals per combatre les pandèmies emergents. Les universitats intensives en recerca defensen aquests esforços, reconeixent la importància d’explorar el desconegut per preparar-se per a les incerteses futures.

Excel·lència a través de la mobilitat global del talent

Les nostres universitats intensives en recerca atrauen estudiants i investigadors d’alta qualitat de tot el món, reflectint la diversitat cultural i la mobilitat de la nostra societat contemporània. Creiem amb aquest intercanvi d’idees i talent a través de fronteres. En atraure i connectar les ments més brillants d’arreu del món, les nostres universitats són la llar d’ecosistemes intel·lectuals vibrants que impulsen l’excel·lència en investigació, ensenyament i innovació i assenten les bases per a un creixement econòmic sostenible. Les universitats juguen a n paper important en la configuració de la nostra futura ciutadania global a través de la nostra missió d’ensenyament i aprenentatge, l’entorn de llibertat acadèmica que oferim i la investigació que continua informant i il·luminant com entenem i interactuem amb el nostre món. Això és especialment important en un context global que és cada cop més complex i disputat.

Xarxes globals mitjançant la col·laboració internacional

Mitjançant col·laboracions amb institucions i experts d’arreu del món, les universitats intensives en recerca aprofiten l’experiència col·lectiva per abordar els reptes globals i avançar en el coneixement en camps que van des de l’astronomia i la física de partícules fins al canvi climàtic i la seguretat alimentària. Aquestes col·laboracions enforteixen les xarxes globals, fomentant la comprensió i la cooperació mútues entre cultures i continents.

Debat obert mitjançant la lliure expressió i la discussió crítica

Les universitats intensives en recerca estan compromeses amb un entorn de civisme sòlid, on tothom se senti benvingut i inclòs. Estan fermament compromesos a fomentar una cultura que sigui fidel als seus valors com a comunitats acadèmiques, on es desenvolupin i es debatin les idees i on es valoren punts de vista divergents. Ens esforcem per ser llocs on els principis de llibertat d’expressió i llibertat acadèmica siguin estimats i es mantinguin, però on mai es toleren l’antisemitisme, la islamofòbia i el racisme en qualsevol de les seves formes, així com la intimidació i l’assetjament. Prenem la nostra responsabilitat de fomentar un diàleg acadèmic rigorós fins i tot sobre els temes més divisors del nostre temps com una obligació fonamental.

Berlín, 14 de juny de 2024

+++

DECLARACIÓ de BERLÍN original en anglès … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere