Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Val d’Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Les Nacions Unides han reconegut el patrimoni paisatgístic i cultural de l’Aran, que va presentar la candidatura el 2021

La Unesco ha reconegut la Val d’Aran com a reserva de la biosfera aquest divendres (05/07/2024). En una gala celebrada a Agadir (Marroc), l’organisme reconeix el gran patrimoni del paisatge de la zona, però també la cultura i la llengua pròpia, l’aranès.

El Conselh Generau d’Aran va presentar la candidatura l’any 2021. Entre els objectius per presentar-s’hi, adaptar la vall a les conseqüències del canvi climàtic. Això passa per un futur no tan dependent del turisme massiu i, en canvi, que destaqui com un territori sostenible, pioner en tecnologia i interconnectivitat, en les societats de muntanya.

La distinció de reserva de la biosfera reconeix un territori que té com a objectiu harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social a través de la relació de les persones amb la natura. Són, en paraules de la Unesco, “espais que aporten solucions locals a problemes mundials”.

Ara creuen que aquesta distinció serà, a més, un impuls econòmic i turístic per a la Val d’Aran, per a la seva projecció internacional. Seria, per tant, la tercera reserva de la biosfera que dona la Unesco a Catalunya, després de l’Ebre i el Montseny.

Una xarxa de 726 àrees

La xarxa mundial de reserves de la biosfera està formada per 726 àrees, repartides en 123 països. Les reserves se seleccionen pel seu interès científic i tenen com a objectiu conservar i protegir la biodiversitat, contribuir al desenvolupament econòmic i humà d’aquestes zones i promoure la investigació i l’intercanvi d’informació entre diferents reserves.

Si bé tenen un reconeixement internacional, no estan protegides per cap tractat internacional, sinó que es mantenen sota la sobirania dels estats respectius.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere