EDITORIAL: “Informes & Documents” a dojo i al calaix sense llegir-los íntegrament
Aquests últims mesos, malgrat tanta penúria i mediocritat, estem de sort, han aparegut una sèrie de “Informes & Documents” importants, elaborats per diversos equips, diferents maneres de pensar i de diverses cultures pedagògiques, que són un suport important per la comunitat educativa, tant escolar com universitària.
Un ingent treball que nosaltres i altres estudis hem constatat que no són llegits en la seva globalitat. Alguns, perquè són escrits sobretot en anglès, francès o alemany i d’altres, perquè la seva llargada cal dedicar-hi un llarg temps en la lectura.
I que fa la gran majoria de lectors? Coneix els titulars, els resums, els comentaris periodístics o els anomenats “Resums executius”, quan hi son.
La comunitat educativa catalana llegeix poc de temes especialitzats de la seva professió. L’assaig pedagògic està en hores baixes.
Siguem justos i pensem que els mestres i professors tenen tanta feina i tant d’estrès professional, que a cop de “resums executius” ja en tenen prou per conèixer el tema i el que és pitjor, per pontificar en algunes nefastes tertúlies, que haurien d’estar prohibides per no deteriorar la salut mental del tertulià i de qui l’escolta.
Tot això, tenint present que els titulars i els resums periodístics estant ben fets i aporten el pinyol del tema que tracten; però a més hi ha textos periodístics dolents que tergiversen els “Informes & Documents” perquè no s’han entès, o pitjor perquè es fa un periodisme sectari, que vol emmascarar la recerca presentada, sobretot si els resultats son contraris a la seva postura ètica, moral, política o de política empresarial de comunicació.
Perquè aquí no s’escapa ningú de tenir unes afinitats, perquè no existeix els mestres, professors, gestors, investigadors i periodistes neutres. Els “neutres” sempre son uns reaccionaris que volen, necessiten i imposen la resposta única.
El que estem defensant modestament des de LO CAMPUS DIARI, és que en el nostre reciclatge constant, la comunitat educativa es llegeixi de manera completa els “Informes & Documents”. Almenys els més a fins a la seva especialitat.
No podem canviar el nostres sistema educatiu, sinó entenem perquè estem fracassant d’una manera estrepitosa. Necessitem l’opinió dels professionals que cada dia estant a l’aula, però el professional a més de saber aplicar didàctiques pràctiques, també ha de saber entendre tot el context social, econòmic, politic , cultural i lingüístic on s’està produint la seva feina creativa sobre l’alumnat.
Exagerem?
Quantes vegades heu pontificat sobre els resultats de l’últim l’Informe PISA 2022? Els resultats són 4 volums impresos.
Quan la premsa us fèiem els resums dels dos primers volums, tothom podia opinar, quan ara ha aparegut els últims materials, la premsa i els polítics ho han tret dels temes d’actualitat: tothom s’ha quedat sense material i sense opinió.
Ah! que son en anglès, doncs perquè l’administració central i autonòmica “de nostrats i d’una solemne mediocritat”, no ha pagat les traduccions? Per què no ho han fet els sindicats? Ni ho han fet les Xarxes, ni les associacions educatives universitàries?
I per què no ho fem nosaltres? Doncs, perquè no tenim suficient potencial econòmic. Prou que ens agradaria. La Biblioteca en català de “Informes & Documents” és la nostra assignatura pendent. Cal trobar un editor entusiasta i innovador.
Sense confiança, sense il·lusió, sense elevar la categoria del reconeixement dels membres la comunitat educativa i també sense “llegir i estudiar” en un constant reciclatge, no canviarem el nostre sistema educatiu.
Les nostres i les foranes recerques, plasmades en “Informes & Documents” mereixen la nostra atenció completa, perquè és un material molt i molt bo.