Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Avui hi ha previst el llançament a l’espai de l’Ariane 6 amb un nou nanosatèl·lit de la Universitat Politècnica de Catalunya / Enllaç per veure en directa el llançament: 19.30 h

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El nanosatèl·lit 3Cat-4, del NanoSat Lab de la UPC, serà una de les set càrregues que viatjarà en el primer vol de l’Ariane 6, previst per al 9 de juliol. El 3Cat-4 és l’únic instrument català i un dels dos de l’Estat espanyol embarcats en aquesta missió de l’Agència Espacial Europea (ESA). Desenvolupat per estudiants, el nanosatèl·lit està centrat en l’observació de la Terra, en l’estudi de fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, així com en localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents. Alguns estudiants de l’equip presenciaran el llançament des de Kourou, a la Guaiana Francesa.

El llançament de l’Ariane 6 de l’Agència Espacial europea (ESA) tindrà lloc des del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa, entre les 20 hores del 9 de juliol i les 00 h del 10 de juliol (hora a Catalunya, equivalent a la franja horària de 15 a 19 h a Kourou).

A bord viajta, per posar-se en òrbità, el 3Cat-4, el cinquè nanosatèl·lit creat pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), un laboratori del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions, vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), on s’imparteix una assignatura de Projecte Avançat d’Enginyeria.

Es tracta d’un CubeSat d’1 unitat (1 U) i ha estat un dels seleccionats per anar a bord del coet, juntament amb un satèl·lit gallec i altres càrregues útils procedents d’Alemanya, Eslovàquia, França i Portugal. Aquesta selecció es va dur a terme arran d’una convocatòria feta per l’ESA, que va oferir un llançament en òrbita terrestre baixa per a experiments de fins a una massa total de 80 kg i l’alliberament de càrregues útils amb una massa combinada de fins a 800 kg.

L’objectiu de 3Cat-4 és mesurar mitjançant un reflectòmetre de senyals de navegació GPS i Galileo (GNSS-R) i un radiòmetre de microones desenvolupats pels estudiants, diversos fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, i observar la Terra per monitorar el gel i la humitat del sòl. També té com a finalitat localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents i estudiar les interferències en la banda de la freqüència que s’utilitzarà.

Tot plegat amb tecnologia experimental, dissenyada íntegrament la UPC, i amb un nou component: una antena desplegable que, un cop en òrbita, ajudarà a obtenir una part de les dades que es mesuren, tant les de radiometria com les que es volen detectar per mitigar les interferències de radiofreqüència mitjançant l’instrument GNSS-R.

Set anys de feina de més de 90 estudiants

El projecte va ser seleccionat fa set anys pel programa Fly Your Satellite! de l’ESA, que ofereix als estudiants universitaris l’oportunitat de dissenyar, construir i posar en òrbita els seus propis satèl·lits. Des d’aleshores, el desenvolupament del disseny, la construcció i el test del 3Cat-4 ha implicat més de 90 estudiants de grau, màster i doctorat de diverses titulacions. Tres d’aquests estudiants han estat recentment a la base espacial de Korou per fer les comprovacions finals: la integració definitiva del mòdul d’ExoPod Nova (dins del qual el 3Cat-4 ja està a punt per viatjar a l’espai) a l’Ariane 6.

La integració prèvia del 3Cat-4 al mòdul d’ExoPod Nova es va fer el mes de març a Berlín (Alemanya), on va viatjar una part de l’equip d’estudiants. 

Al llançament de l’Ariane 6, des de la Guaiana Francesa, hi seran presents dos membres de l’equip: Luis Contreras, enginyer de sistemes, estudiant del programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Aeroespacials de la UPC i líder de la missió, i Júlia Alós,estudiant del màster en Enginyeria de Telecomunicació (MET) de l’ETSETB.

El 3Cat-4 forma part de la nissaga de petits satèl·lits i càrregues útils 3Cat, que han volat o volaran a l’espai amb missions desenvolupades íntegrament per estudiants i professorat del NanoSat Lab.

El NanoSat Lab

Dirigit pel professor Adriano Camps i ubicat al Campus Diagonal Nord de la UPC, a Barcelona, el NanoSat Lab de la UPC és un laboratori dedicat al disseny i la fabricació de càrregues útils i petits satèl·lits. Està vinculat també, a més de l’ETSETB i el Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions, al Centre Específic de Recerca CommSensLab-UPC. A més, compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i ha estat un dels actors principals en l’estratègia ‘NewSpace’, impulsada pel Govern català.

++

Fotografia: Els estudiants del NanoSat Lab Adrián Pérez-Portero (el tercer per la dreta), seguit d’esquerra a dreta per Amadeu Gonga i Guillem Gràcia i Solà, van participar a la integració final a l’Ariane 6. Crèdit: ESA.

Primer llançament de l’Ariane 6. 09/07/2024-19:30 h, en directe clicar

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere