Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut de Ciències de l’Espai i Institut d’Estudis Espacials de Catalunya: El seu projecte “DeepSpacePULSE” rep una important beca ERC Proof of Concept del Consell Europeu de Recerca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El projecte rebrà 150.000 € del Consell Europeu de Recerca (ERC) per estudiar durant 18 mesos la viabilitat d’un sistema autònom de navegació que utilitza raigs X procedents de púlsars.

“DeepSpacePULSE” permetrà realitzar possibles futures navegacions al sistema solar i a l’espai profund.

El projecte “DeepSpacePULSE”, liderat per l’astrofísica Nanda Rea de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha estat el dos mil projecte seleccionat per rebre una ERC Proof of Concept (PoC) Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC).

El seu objectiu és estudiar la viabilitat d’una unitat autònoma de navegació utilitzant raigs X emesos per púlsars, que millorarà gairebé tots els aspectes de sistemes similars anteriors fent que aquests dispositius de posicionament satelital siguin competitius tant al mercat espacial públic com privat. “DeepSpacePULSE representa un canvi revolucionari a la navegació espacial, portant l’autonomia de les missions a nous límits”, afirma Nanda Rea.

Els púlsars són objectes astronòmics com a resultat d’explosions de supernova d’estrelles molt massives. A més, emeten polsos regulars de radiació electromagnètica, per la qual cosa funcionen com a rellotges amb una estabilitat sense precedents. Això els converteix en un sistema de GPS espacial perfecte. Fins ara, s’han detectat al voltant de tres mil púlsars a la Via Làctia. S’espera que el Sistema de Navegació per Púlsars DeepSpacePULSE sigui una unitat de navegació eficient, petita i lleugera per instal·lar-se en futures missions espacials.

Actualment, viatjar a l’espai profund està limitat per l’energia i el temps requerits per intercanviar informació amb la Terra, especialment pel que fa al sistema de posicionament satelital i la determinació de l’òrbita. El primer pas per a una exploració futura de l’espai profund és desenvolupar tecnologia que permeti a qualsevol missió espacial guiar la nau de manera autònoma.

El Consell Europeu de Recerca

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès), creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: subvencions d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut.

+++

Fotografia: La investigadora Nanda Rea a l’ICE-CSIC. Crèdits: César Hernández/CSIC Comunicación ©.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere