Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

En marxa la 14a LCA Food Conference: L’IRTA i la Universitat de Barcelona organitzen el congrés mundial de referència sobre la sostenibilitat ambiental dels aliments

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Entre el 8 i l’11 de setembre, mig miler d’experts dels cinc continents es reuneixen a Barcelona en el marc de la 14a LCA Food Conference

LCA són les sigles de Life Cycle Assessment, o Anàlisi del Cicle de Vida, una eina de càlcul de la petjada ambiental que Europa estudia incloure en l’etiquetatge dels aliments en els pròxims anys

Des que es comença a produir un aliment fins que es converteix en residu o es reutilitza, calen energia, materials i aigua, i es generen diversos tipus d’emissions. Tot plegat conforma la petjada ambiental de l’aliment. Quantificar-la amb rigor requereix molts càlculs i posar-se d’acord en els criteris que s’utilitzen. Només així es podran comparar els aliments entre ells, cosa que és clau en l’actual context de crisi climàtica i davant la perspectiva d’augment de la població mundial. Per exemple: quines diferències hi ha entre la petjada ambiental de la carn i la de la carn cultivada? O, per exemple: com afrontem el repte que tota la població mundial tingui dietes saludables i sostenibles? 

Aquesta feina de càlcul i d’unificar criteris la fan els experts i expertes en Anàlisi del Cicle de Vida (ACV), o Life Cycle Assessment (LCA). Prop de mig miler d’aquests professionals dels cinc continents es reuneixen aquests dies a Barcelona en la 14a edició de la LCA Food Conference, organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i pel Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB).

El congrés té lloc a l’Edifici Històric de la UB i ha batut un rècord d’inscrits, més de 450, entre els quals representants de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i de la Unió Europea (UE).

L’IRTA té un equip d’investigadors i investigadores centrats en l’ACV. Alguns d’ells formen part del projecte internacional ECO FOOD CHOICE, finançat per la UE, que té l’objectiu de crear una proposta que harmonitzi a tota Europa la metodologia per catalogar els productes alimentaris segons la seva sostenibilitat ambiental. També, investigadores de l’IRTA, i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a més del CREDA i l’Agència de Residus de Catalunya, treballen en els últims anys per concretar la petjada ambiental del malbaratament i les pèrdues en la producció d’aliments a casa nostra.

En relació a l’impuls de la sostenibilitat en la producció alimentària, destaca a més la PAS (Producció Agrària Sostenible), una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que permet avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons una triple vessant ambiental, econòmica i social, de forma objectiva i quantitativa. La PAS comparteix amb l’ACV l’objectiu de traduir la voluntat de millora ambiental en dades i mesures concretes i aplicables en un context real.

Desenes de sessions i ponents de gran prestigi

Fins al dimecres 11 de setembre, el congrés inclourà desenes de sessions on els experts i expertes que hi participen presentaran experiències d’avaluació de l’impacte ambiental a través de l’ACV en projectes d’agricultura, ramaderia, pesca, aqüicultura i producció alimentària d’arreu del món. També, en algunes de les sessions treballaran conjuntament per unificar criteris i continuar avançant en l’avaluació de la petjada ambiental de determinats aliments o sectors.

A més, es duran a terme sessions plenàries sobre qüestions d’interès general amb ponents de renom internacional, com Louise Fresco i Marta G. Rivera, que parlaran sobre com han d’evolucionar els sistemes alimentaris per afavorir una major sostenibilitat del planeta i una major salut de les persones, en una trobada moderada pel català Llorenç Milà i Canals, responsable del Secretariat de la Iniciativa del Cicle de Vida de les Nacions Unides. Així mateix el científic català Joan David Tàbara ha explicat com accelerar transformacions profundes per evitar els efectes catastròfics del canvi ambiental i per regenerar la Terra.

El dia 12 de setembre, ja clausurat oficialment el congrés, els participants es desplaçaran a diverses seus de l’IRTA arreu del territori català per conèixer de primera mà els projectes que s’hi duen a terme.

Dossier de premsa … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere