Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’ha creat la plataforma de formació “Catalonia Quantum Academy”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La plataforma agrupa els principals experts de diverses institucions de Catalunya per impulsar la formació, la internacionalització i les oportunitats professionals en Ciència i Tecnologia Quàntiques.

La iniciativa integra els programes educatius consolidats en quàntica i ofereix noves oportunitats d’aprenentatge per a estudiants des del nivell de grau.

El llançament de la “Catalonia Quantum Academy” (CQA), una plataforma col·laborativa que és el pilar educatiu de la iniciativa «Quàntica: Vall Mediterrània de Ciència i Tecnologies Quàntiques» de la Generalitat de Catalunya, aprofitarà l’experiència internacionalment reconeguda de la nació catalana en ciència i tecnologia quàntiques (QST) per enfortir l’educació, formació i potencial d’impacte a nivell global mitjançant innovacions científiques i tecnològiques.

Construint sobre una sòlida història educativa en ciències quàntiques

Catalunya concentra una xarxa d’universitats i centres de recerca que ofereixen educació científica i tècnica a nivell de grau i postgrau en l’àmbit de la QST en diversos camps. La CQA, amb la seva oficina tècnica a l’ICFO, aprofitarà aquesta àmplia experiència i l’augmentarà per satisfer les creixents necessitats de la recerca i les innovacions orientades a la quàntica.

Aquesta és una estratègia proactiva finançada per la Generalitat de Catalunya, invertint en el futur de Catalunya en desenvolupar joves ments científiques i tecnològiques, atraient talent internacional, que permet la mobilitat d’estudiants i investigadors, i assegurant la rellevància i competitivitat del sistema d’educació superior de la regió mitjançant sinergies amb la indústria.

“Com a institut, sempre hem estat convençuts que és important fer de la formació de la pròxima generació de científics i tecnòlegs una prioritat màxima”, comenta el Prof. Robert Sewell, cap d’Afers Acadèmics a l’ICFO i coordinador de la CQA. “Les tecnologies quàntiques tenen el potencial de generar avenços tecnològics importants basats en les regles de la mecànica quàntica. Amb la base que s’ha construït en les darreres dècades a Catalunya, a través d’iniciatives de recerca, programes educatius col·laboratius i vincles amb indústries que ajuden a assegurar la rellevància i el potencial d’impacte d’aquestes accions combinades, Catalunya està ben posicionada per capitalitzar el seu ecosistema i contribuir a nivell internacional. La CQA reforçarà i enfortirà aquesta posició.”

El màster en Ciència i Tecnologia Quàntiques, ofert per la UB, UAB, UPC, ICFO, BSC, IFAE i ICN2, amb la col·laboració d’empreses locals i internacionals que treballen en tecnologies quàntiques, és el programa més reconegut del seu tipus al sud d’Europa i una il·lustració de la rellevància del portafoli educatiu de programes de la regió. “El nostre màster està construït sobre una comunitat acadèmica i investigadora sòlida a Catalunya. Proporciona als estudiants una visió àmplia que cobreix tots els aspectes de les QST, des de les preguntes més fonamentals fins als avenços tecnològics actuals, i equipa els estudiants amb les eines necessàries per tenir èxit tant en entorns acadèmics com industrials. Els estudiants adquireixen tant un coneixement tècnic profund com habilitats transferibles”, explica Bruno Julià, professor de la Universitat de Barcelona i coordinador del programa.

Destacant les importants sinergies dins de la CQA
 
John Calsamiglia, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), part de l’equip coordinador del màster en Ciència i Tecnologia Quàntiques i membre de la Junta Directiva de la CQA, explica que “l’educació universitària impulsa el desenvolupament social i, al mateix temps, està profundament influenciada pel context social, científic i tecnològic local. Els estudiants necessiten una base sòlida de coneixements guiada per experts, contacte amb la recerca de frontera i oportunitats per connectar-se amb mentors professionals i companys amb interessos similars. La CQA promou accions enriquidores en aquest context i emprèn projectes conjunts que requereixen una massa crítica per prosperar.”
 
L’oferta de cursos de la CQA complementa i dona suport a l’oferta educativa a les universitats catalanes. “Els programes de grau a la UAB proporcionen un coneixement profund als futurs actors clau en l’acadèmia i la indústria en l’àmbit de les QST”, explica la professora Verònica Ahufinger de la UAB, que també és membre de la Junta Coordinadora de la CQA. “En aquest context, la CQA dona suport al desenvolupament i la millora d’experiències pràctiques en laboratoris educatius, cosa que és crucial per ser competitiu a nivell internacional.”
 
El màster en Fotònica, un màster integral en la ciència i tecnologia de la llum ofert per la UPC (coordinadora), UAB, UB i ICFO, té un fort component quàntic i ha atret una cohort internacional d’estudiants talentosos des del 2007. La professora Crina Cojocaru, directora del màster, explica: “els estudiants amb diferents antecedents científics i tecnològics se senten atrets per la fotònica perquè és una de les tecnologies clau habilitadores i present en totes les tecnologies emergents actuals. Els estudiants d’aquest màster han trobat excel·lents oportunitats en una àmplia gamma d’empreses o han decidit fer estudis de doctorat per ampliar la seva comprensió de les tecnologies habilitades per la fotònica i la quàntica, tant a Catalunya com a l’estranger.”

Web oficial de la plataforma … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere