El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) desenvolupa a Barcelona i l’Hospitalet el seu programa educatiu “Ciència al Barri”
La iniciativa, que acosta la ciència a zones urbanes de pocs recursos, comença la seva segona edició a la ciutat comtal i s’expandeix a la seva àrea metropolitana
A Catalunya, Ciència al Barri disposa d’un catàleg de més de 40 activitats que ofereix a centres d’ensenyament secundari i casals de barri
El programa educatiu Ciència al Barri, impulsat en zones urbanes vulnerables pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), arrenca la seva segona edició a Catalunya. Si el curs passat més de 1.500 estudiants d’instituts i casals de barri de Barcelona van gaudir d’una trentena d’activitats de divulgació, en aquesta nova temporada la iniciativa continuarà el seu treball a la ciutat comtal i estendrà les seves propostes a centres educatius de l’Hospitalet de Llobregat.
Serà la primera vegada que el projecte, present també a Madrid (des de 2016) i a Sevilla (2022) gràcies al suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, arribi a un municipi d’una gran àrea metropolitana. Ho farà amb un catàleg de més de 40 activitats gratuïtes impartides per personal investigador del CSIC a Catalunya: tallers, xerrades, exposicions o visites a centres de recerca que permetran a l’alumnat entrar en contacte amb especialistes que treballen en intel·ligència artificial, genètica, canvi climàtic o astrofísica.
La segona edició de Ciència al Barri en l’àrea metropolitana de Barcelona ha estat presentada avui, 25 de setembre, en la Delegació del CSIC a Catalunya per Pura Fernández, vicepresidenta adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, i Lluís Calvo, delegat del CSIC a la Comunitat. L’acte també ha comptat amb la participació d’Anna Bröll, cap del Departament de Ciència i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, i Maria José Pérez, cap de la unitat Ciutat Educadora de l’Ajuntament del l’Hospitalet de Llobregat; així com de personal investigador del CSIC, professorat i tècnics de dinamització dels casals de barri involucrats en el projecte.
Curs 2023-24: 31 activitats i 1.567 participants
Els representants del CSIC també han compartit els resultats de la primera edició de Ciència al Barri a Barcelona, en la qual van participar set centres. Concretament, quatre instituts de secundària, un institut escola i dos casals de barri: els INS Miquel Tarradell, Barri Besòs, Front Marítim, XXV Olimpíada, l’Institut Escola Elisabets i els casals de barri del Raval i Verdun.
Aquests centres pertanyen als districtes barcelonins de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Martí i Sants-Montjuïc.
En total, es van dur a terme 31 activitats impartides per 54 investigadors del CSIC (26 de les quals, dones) i a les quals van assistir 1.567 persones (entre alumnat d’instituts i usuaris de casals).
Les propostes van rebre un molt bon acolliment per part del professorat i l’alumnat. “Més de la meitat dels estudiants afirma haver compartit el contingut de les activitats amb amics i familiars, per la qual cosa s’han convertit en agents de difusió de la ciència i han estès el projecte a altres membres de la comunitat”, ha assenyalat Pura Fernández.
“Per part seva, tot el professorat implicat en la primera edició de Ciència al Barri a Catalunya ha manifestat la seva voluntat de continuar participant aquest nou curs, i les activitats realitzades han estat puntuades amb una mitjana de 8,8 pels docents”, ha afegit Lluís Calvo.
Ciència al Barri en l’Hospitalet
En l’esdeveniment també s’ha explicat que el salt de Ciència al Barri a l’Hospitalet de Llobregat se centrarà en la zona nord del municipi, que comprèn els barris de Collblanc, La Torrassa, Les Planes, La Florida, Can Serra i Pubilla Cases. L’INS Torras i Bages, de Can Serra, ha sigut el primer centre educatiu que s’ha sumat a la iniciativa a l’àrea metropolitana.
Després de la presentació, l’arqueòleg Juan Gibaja, de la Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats del CSIC, ha guiat els assistents en un passeig pel Raval Neolític.
Ciència al Barri és una iniciativa de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC que compta amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, així com amb la col·laboració de les delegacions del CSIC a Catalunya i Andalusia i Extremadura.
+++
Fotografia: Alumnes de l’INS Miquel Tarradell durant el taller de l’IDAEA-CSIC “Com afecten els compostos tòxics als organismes?” / Rafael Arévalo. The Fotoshop©.