Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tortosa engega una nova edició de “Biblioteques Sense Fronteres” amb el programa “Llegint gèneres: un món més just per a les dones”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El cicle ha començat a la biblioteca de Tortosa amb un acte públic de les àvies del cas Sepur Zarco, un grup de dones guatemalenques que, amb la seva lluita, han aconseguit una sentència judicial històrica de reparació sobre esclavatge sexual i domèstic

L’edició 2024-2025 del programa porta per títol ‘Llegint gèneres: un món més just per a les dones’

La biblioteca pública Marcel·lí Domingo, de Tortosa, ha estat aquest dissabte l’escenari de la primera activitat del programa “Biblioteques Sense Fronteres”, una iniciativa impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) que té per objectiu donar a conèixer situacions de vulneració de drets humans i proporcionar recursos per a l’acció per contribuir a la construcció d’una ciutadania global transformadora.

Amb el títol Llegint gèneres: un món més just per a les dones, el cicle vol apropar al públic de les biblioteques catalanes les circumstàncies de dones i nenes que, arreu del món, continuen patint diferents formes de desigualtats i violències. Els seus drets civils, polítics, socials i culturals no estan garantits a molts països del Sud Global i sovint es veuen abocades a greus vulneracions i situacions de discriminació. La violència i l’explotació sexuals continuen suposant un problema enorme arreu del planeta i la falta de representació als espais de poder dificulta en gran mesura la transformació de les estructures que perpetuen les desigualtats.

Precisament, el programa ha arrencat amb el testimoni de Carmen Xol i Clemencia Yat, dues supervivents de casos de violència sexual i esclavitud domèstica comesos durant el conflicte de Guatemala. Aquestes dones indígenes q’eqchi’, conegudes com les àvies del cas Sepur Zarco, van trencar tres dècades de silenci per denunciar els abusos davant un tribunal nacional. El procés judicial va culminar amb una sentència històrica que inclou 18 mesures de reparació transformadora.

Carmen Xol i Clemencia Yat han participat en una xerrada oberta al públic, i han inaugurat una exposició fotogràfica sobre la seva lluita que es podrà veure durant els pròxims dies a la biblioteca Marcel·lí Domingo.

L’acte també ha comptat amb la intervenció del director l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa i directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, i la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades.

A més, la jornada ha tingut la col·laboració del Memorial Democràtic, que va conduir la visita guiada a diversos espais de memòria històrica a les Terres de l’Ebre.

El cas Sepur Zarco

La visita de Carmen Xol i Clemencia Yat a Europa –també han portat el seu testimoni al Consell dels Drets Humans a la seu de les Nacions Unides, a Ginebra, i al Parlament de Catalunya– s’emmarca en un projecte de cooperació cofinançat per l’ACCD i ONU Dones Ginebra, amb el títol ‘Dones caminant per la pau: mecanismes per a la prevenció i resposta a la violència sexual relacionada amb conflictes’.

El cas Sepur Zarco és una fita històrica en la lluita per la justícia de gènere. La sentència, que reconeix els crims de lesa humanitat sobre violència sexual i esclavitud domèstica comesos contra les dones indígenes durant el conflicte armat a Guatemala (1996-1996), ha marcat un precedent molt significatiu en la jurisprudència internacional. Les àvies del cas Sepur Zarco han impulsat un model per a casos similars al món, tot subratllant la importància de combatre la impunitat pels casos de violència sexual en el marc dels conflictes, i garantir l’accés de les dones a la justícia de gènere i reparacions transformadores.

El programa Biblioteques Sense Fronteres

El programa Biblioteques Sense Fronteres és una iniciativa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Servei de Biblioteques. Es duu a terme anualment des de l’any 2017, amb una temàtica escollida per a cada edició, i el Govern hi aposta de manera decidida des del convenciment que la literatura, el cinema, la música, i la resta d’expressions artístiques són eines imprescindibles per interpretar el món i a la vegada són un potent canal d’expressió per a la denúncia de la vulneració dels drets humans.

L’edició d’enguany se centra en la defensa de la justícia de gènere, una de les prioritats estratègiques del Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 de la Generalitat de Catalunya. Es vol posar al centre l’empoderament de les dones i les nenes i el gaudi efectiu dels seus drets des del desenvolupament d’un nou model, amb mirada interseccional, de cooperació feminista, que planteja una agenda específica d’actuació orientada a la defensa i la promoció dels drets de les dones, les nenes o els col·lectius LGTBIQ+, abordant-ne les causes estructurals.

Biblioteques Sense Fronteres inclou un ventall de més de quinze activitats diferents com contacontes, tallers de rap, jocs de descoberta, espectacles de titelles i clubs de lectura. En total, hi ha 104 activitats programades en biblioteques públiques de tota la geografia catalana. Les activitats es divideixen segons el públic al qual van adreçades: públic familiar, públic juvenil, i públic adult.

+++

Fotografia: Carmen Xol i Clemencia Yat expliquen el cas Sepur Zarco a Tortosa.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere