El rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Josep-Eladi Baños, assumeix la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats
El rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep-Eladi Baños Díez, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Baños pren el relleu del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, qui fins ara ocupava aquest càrrec d’acord amb el calendari rotatiu de presidències de la Xarxa. Acompanyen a Baños en aquest nou repte Oriol Amat i Salas, com a vicepresident. I; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, com a vicepresidenta II; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia Olmos, com a vicepresident III; i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, com a vicepresident IV.
Baños ha agraït la confiança al Consell General de la Xarxa Vives, màxim òrgan de la institució format pels 22 rectors i rectores membres, i ha destacat el treball que porta desenvolupant la institució per la cohesió universitària al llarg dels territoris de parla catalana.
La presidència semestral de Baños al capdavant de la Xarxa Vives d’Universitats donarà continuïtat a les activitats corresponents a aquest període de les més de 150 iniciatives distribuïdes en 11 programes que conformen el Pla d’actuació anual de la institució. També, la UVic-UCC acollirà les reunions del Consell General i de la Comissió Permanent, que és l’òrgan responsable de la gestió ordinària i la coordinació del pla de treball anual.
Activitats destacades de l’agenda de la presidència
-Organització de la XII Trobada Fòrum Vives d’Igualtat de Gènere Prevenció i reparació en l’abordatge de les violències masclistes a la universitat.
-Acte de presentació del portal de recursos i llenguatge jurídic en català Compendium.cat, conjuntament amb el Consell de l’Advocacia Catalana.
-Desenvolupament del treball de camp del sistema d’indicadors de política lingüística de la Xarxa Vives vinculat a la Carta Universitària de la Llengua.
-Organització del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, conjuntament amb la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació.
-Desenvolupament dels convenis PDI-Loc pel reconeixement de la tasca de PDI universitari en la recerca local i comarcal, conjuntament amb l’Institut Ramon Muntaner.
-Seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya.
-Formació del professorat de català a l’estranger, conjuntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut Ramon Llull.
-Presentació preliminar de resultats de l’informe Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2023-2025)
-Publicació de la 6a fase de les Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere, en les disciplines d’Arquitectura tècnica, Arts plàstiques, Documentació, Educació social, Economia i Videojocs
-Publicació del 3r informe sobre la perspectiva de gènere en la docència universitària
-Organització de les fases finals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat i la Lliga de Debat Universitària al campus Vic de la UVic-UCC
-Promoció de la divulgació de la recerca en llengua catalana
Recordem que la Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.
+++
Fotografia: El rector Josep-Eladi Baños Díez.