Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nou Informe del Projecte de Seguiment de la Llibertat Acadèmica de “Scholars at Risk” (SAR)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’entitat “Scholars at Risk” (SAR) ha presentat el document “Free to Think 2024”, l’informe anual del Projecte de seguiment de la llibertat acadèmica de SAR.

L’informe documenta i analitza 391 atacs contra l’educació superior a 51 països i territoris. L’informe d’enguany demostra que els atacs contra l’educació superior són generalitzats i poden ocórrer a qualsevol lloc, en societats autoritàries i democràtiques, i requereixen una resposta immediata i coordinada de la comunitat internacional.

Aquests atacs inclouen l’empresonament il·legal i els processaments d’estudiosos com a represàlia per expressar la dissidència, l’ús de la força violenta per sufocar l’expressió dels estudiants, els esforços per aprovar una legislació destinada a restringir l’ensenyament i la investigació i la destrucció de la infraestructura universitària en conflictes armats, entre altres pressions. que amenacen la llibertat acadèmica i la societat en el seu conjunt

+++

Text del Resum Executiu:

A tot el món, acadèmics i estudiants universitaris s’enfronten a atacs freqüents i generalitzats contra la seva llibertat acadèmica i l’autonomia de les institucions on treballen. Com han demostrat anteriorment els informes anuals “Free to Think” de “Scholars at Risk”, especialment a les societats autoritàries on l’estat de dret és feble i la dissidència es considera desestabilitzadora, el dret dels estudiosos a investigar, ensenyar i parlar lliurement ha estat oprimit durant molt de temps, fins i tot a través d’assassinats, desaparicions, detencions i processaments dirigits. De la mateixa manera, els sistemes d’educació superior sovint s’han vist atrapats en els focs creuats dels conflictes armats, amb universitats, estudiosos i estudiants atacats, sigui directament o col·lateralment. Aquestes tendències continuen avui.

Al mateix temps, les societats d’arreu del món assisteixen a l’erosió de les normes i institucions liberals que reforcen la llibertat acadèmica. L’última dècada ha vist l’elecció democràtica de funcionaris amb impulsos cada cop més autocràtics que utilitzen els poders dels seus càrrecs per introduir, aprovar i implementar legislació i polítiques il·liberals que soscaven, modifiquen o tanquen institucions democràtiques, incloses les universitats. En moltes societats, aquesta tendència d’autocratització ha anat acompanyada d’un impuls aïllacionista que és antagònic a la col·laboració internacional en recerca, obstaculitzant el lliure flux d’idees entre països.

Aquestes tendències són profundament amenaçadores, no només per al sector de l’educació superior, sinó també per a la democràcia. Les universitats són on els estudiants aprenen a ser membres actius i compromesos de la societat cívica. Com a tal, les universitats autònomes i la llibertat acadèmica, inclosa la capacitat de fer preguntes i d’intercanviar idees amb seguretat, són pedres angulars de la democràcia. Són tan crítics per a una societat democràtica com una premsa lliure o un poder judicial independent. Històricament, les societats obertes han defensat l’autonomia universitària i la llibertat acadèmica com a valors essencials, però les dades de l’Índex de llibertat acadèmica (AFi) indiquen que això està canviant. Quan les democràcies liberals soscaven l’educació superior, s’arrisquen a exportar les seves accions a la resta del món. En aquest sentit, doncs, els governs liberals i autoritaris prenen cada cop més pàgines dels llibres de joc dels altres per danyar les institucions democràtiques, inclòs el sector de l’educació superior.

Els atacs a l’educació superior descrits en aquest informe posen en perill tant les vides com els mitjans de vida dels estudiosos i els estudiants. Trastoquen les carreres dels estudiosos, posen en perill el futur dels estudiants i provoquen la mort, lesions i la privació de llibertat. Però encara més, amenacen els fonaments del progrés social en degradar la qualitat de l’ensenyament, la recerca i el discurs al campus. En definitiva, ens afecten a tots per danyar la capacitat única de l’educació superior per impulsar el desenvolupament social, polític, cultural i econòmic del qual tots ens beneficiem.

A través del seu Projecte de Monitorització de la Llibertat Acadèmica, “Scholars at Risk” (SAR) respon a aquests atacs identificant i rastrejant incidents clau, amb l’objectiu de protegir les persones vulnerables, conscienciar, fomentar la rendició de comptes i promoure el diàleg i la comprensió necessaris per prevenir futures amenaces. Des del 2015, SAR publica “Free to Think”, una sèrie d’informes anuals que analitzen els atacs a les comunitats d’educació superior d’arreu del món.

L’informe d’enguany destaca l’evolució i les tendències a 18 països i territoris d’arreu del món: Alemanya, Afganistan, Xina, Colòmbia, Hong Kong, Índia, Iran, Israel, Nicaragua, Nigèria, Territori Palestí Ocupat, Rússia, Turquia, Sudan, Ucraïna. , el Regne Unit i els Estats Units.

“Free to Think 2024” complet… clica aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere