Universitat de les Illes Balears: La SELECTIVITAT de les Illes permetrà de fer més faltes d’ortografia en català que en castellà

El govern argumenta que li ho va demanar la UIB per la quantitat tan alta de faltes d’ortografia en català
Els alumnes que aquest curs facin la selectivitat a les Illes tindran menys penalització si cometen faltes d’ortografia quan escriuen en català que no pas si s’equivoquen escrivint en castellà.
La comissió organitzadora de les proves d’accés a la universitat ha aprovat que cada falta d’ortografia que es faci a l’examen de llengua catalana descomptarà 0,125 punts; però, en canvi, seran més exigents amb la netedat del llenguatge a l’examen de llengua castellana, i en aquest cas, es descomptarà 0,25 punts per cada falta.
És a dir, l’exigència és el doble d’alta en l’examen de castellà que no pas en el de català. En tots dos casos, el primer error ortogràfic no es tindrà en compte i el màxim que es pot descomptar en un alumne són dos punts, que es tradueixen en nou faltes a l’examen de llengua castellana i en disset faltes en el de llengua catalana. A les matèries no lingüístiques cada falta d’ortografia es penalitzarà restant 0,1 punts a partir del tercer error ortogràfic, amb un màxim d’1 punt descomptat.
Aquesta diferència serà només durant les proves de selectivitat del 2025 i el curs vinent l’exigència amb la llengua catalana s’equipararà amb la del castellà, de manera que es descomptaran 0,25 punts per cada falta.
El portaveu del govern, Toni Costa, ha defensat aquesta diferència de criteri amb l’argument que en català es fan moltes més faltes d’ortografia, cosa que penalitzava els alumnes, i ha revelat que va ser la Universitat de les Illes Balears (UIB), que va demanar d’establir aquesta desigualtat.
“És una qüestió purament temporal, donada la situació que s’ha produït en exercicis anteriors per la diferència de faltes ortografia en cada llengua”, ha dit Costa, que ha garantit una equiparació als exàmens del curs vinent. A banda, ha defensat que calia penalitzar les faltes d’ortografia i que, fins ara, a les Illes es castigava molt poc i calia reduir la xifra de faltes que es podien fer sense rebre penalització.
La prova d’accés a la universitat tindrà lloc del 3 al 5 de juny de 2025
La prova d’accés a la universitat (PAU) a les Illes Balears es desenvoluparà en convocatòria ordinària del 3 al 5 de juny de 2025 i la convocatòria extraordinària serà els dies 1, 2 i 3 de juliol. Aquest és un dels acords que ha adoptat la Comissió Organitzadora de les PAU a les Illes Balears, l’òrgan encarregat de l’organització de la prova a les Illes Balears, format per representants de la Conselleria d’Educació i Universitats i de la Universitat de les Illes Balears.
Després de les reunions informatives amb el professorat de batxillerat de cadascuna de les 34 matèries que conformaran la prova, han començat a publicar-se els models d’examen i els exemples de possibles preguntes competencials a la pàgina web de la Universitat.
La PAU del 2025 serà la primera edició que es realitzarà després de la publicació del Reial decret 534/2024, d’11 de juny, pel qual es regulen els requisits d’accés als ensenyaments universitaris oficials de grau, les característiques bàsiques de la prova d’accés i la normativa bàsica dels procediments d’admissió. Aquest Reial decret incorpora una sèrie de novetats que modifiquen la PAU de manera significativa en comparació amb edicions anteriors.
Així, a cada matèria es lliurarà un únic model d’examen. Emperò, si s’estima convenient, en alguns apartats es podrà incloure la possibilitat de triar entre diverses preguntes. Aquesta elecció no podrà implicar en cap cas la disminució del nombre de competències específiques objecte d’avaluació.
Disseny competencial
Per altra banda, les proves tindran un disseny competencial que permetrà comprovar el grau de consecució de les competències específiques de les matèries. La Comissió Organitzadora de la PAU a les Illes Balears ha recollit l’acord a què es va arribar a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), i ha aprovat que, aquest curs, un mínim d’entre un 20 i un 25% de les preguntes sigui de caràcter competencial, amb l’objectiu que aquest percentatge es vagi incrementant de manera progressiva. Aquest caràcter progressiu va ser un acord unànime de tots els districtes universitaris.