Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Activitat formativa de l’Institut Català de les Dones a Lleida, Tortosa i Barcelona: Taller “Habitar els nostres cossos. Combatre la pressió estètica”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica 2023-2026 té l’objectiu de donar una resposta política coordinada i transversal a la violència dels cànons estètics que produeixen i perpetuen els estereotips i les discriminacions de gènere, racials i capacitistes.

 El Pla, pioner al món, inclou una seixantena d’accions, agrupades en 8 àmbits estratègics: Sensibilització, Consum, alimentació i moda, Audiovisual i publicitat, Educació, Salut i atenció especialitzada, Món laboral, Esports, Denúncia. Les accions previstes es desplegaran a partir d’ara i fins al 2026.


La pressió estètica és una forma d’opressió de gènere que afecta fonamentalment les dones al llarg de tot el cicle vital. Tot i que també s’observa un impacte creixent en les persones que no tenen cossos normatius i també en els homes, especialment, en els nens i els adolescents, la pressió estètica està fortament feminitzada.


Els ideals de bellesa construïts socialment i culturalment en les societats patriarcals imposen unes normes determinades sobre quins són els cossos acceptats i desitjats, reforcen els estereotips de gènere, contribueixen a la cosificació de les dones i redueixen el seu valor a l’aparença física. Des d’aquest punt de vista, la pressió estètica és una forma de violència masclista, concretament, de violència simbòlica. No afecta de la mateixa manera totes les dones, atès que la interacció del masclisme amb el racisme, el capacitisme, l’edatisme o el classisme, entre altres eixos d’opressió, fa que adopti formes específiques i diverses.

Objectius del taller

-Conèixer i detectar els mecanismes que sustenten la violència simbòlica de la pressió estètica
-Afavorir una mirada crítica des de la interseccionalitat vers el cànon estètic actual
-Identificar l’impacte que té aquesta en els nostres cossos i en les nostres vides

Docent

Anna Jeremias Marin.
Dona grassa. Psicòloga i formadora a Magranes SCCL. Especialitzada en acompanyament a les diversitats i les sexualitats. Llicenciada en Psicologia i Educació Social. Formada en Pedagogies feministes, grassofòbia i pressió estètica. Autora junt a Magdalena Pinyeiro de la Guia Som Massa: Grassofòbia en l’àmbit educatiu.

Certificació

A les persones participants que assisteixin al 80% de les hores del curs, se’ls expedirà un certificat d’aprofitament.

Dates, llocs i horaris

Lleida
18 de novembre de 17:30 a 19:30h
Sala d’actes del Consell Comarcal del Pla d’Urgell
Carrer Prat de la Riba, 1 Mollerusa

Tortosa
18 de novembre de 16 a 18h
Sala Terres de l’Ebre de l’edifici de la Generalitat a TTEE
Plaça Gerard Verges, 1 Tortosa

Barcelona
20 de novembre de 2024 de 16 a 18 hores
Auditori de l’Institut Català de les Dones
Plaça Pere Coromines, 1 Barcelona

Inscripcions

Barcelona   Tortosa  Lleida

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere