Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya compta amb 340 startups “deep tech”, un 6% més que l’any passat

Data publicació
Notícia anterior

QUÈ ÉS UNA STARUP? Una startup és una empresa de creació recent, que es basa en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per comercialitzar els seus productes o serveis. Presenta un model de negoci escalable i la seva prioritat és créixer de manera àgil i ràpida.

QUÈ ÉS UNA DEEP TECH STARTUP / STARTUP DE TECNOLOGIA PROFUNDA? La Deep tech, o tecnologia profunda, fa referència a aquelles startups el model de negoci de les quals es basa en la innovació d’alta tecnologia en enginyeria o avenços científics significatius.

Segons un informe del Departament d’Empresa i Treball, a través d’ACCIÓ, aquestes empreses emergents ocupen 2.735 persones (un 17% més) i facturen 166 milions d’euros (un 3% més)

Ho ha avançat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, durant una trobada amb diverses empreses emergents catalanes que han rebut els ajuts de la línia Startup Capital de coinversió en ‘deep tech’, que fins ara ha finançat 10 projectes amb més d’1,4 milions d’euros

L’ecosistema ‘deep tech’ català treballa sobretot en els àmbits de la biotecnologia (37% del total), la intel·ligència artificial (28%) i els materials sostenibles i de frontera (11%)

Catalunya compta amb 340 startups deep tech, un 6% més que l’any passat, segons un estudi realitzat perl Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya a través de l’agència per a la competitivitat de l’empresa ACCIÓ. Aquestes dades les ha avançat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, durant una trobada amb diverses empreses emergents catalanes que han rebut els ajuts Startup Capital de conversió en ‘deep tech’ que el Govern atorga mitjançant l’agència. Aquesta línia, estrenada el 2023 de la mà de l’experiència de fons de capital risc i business angels, ha finançat fins ara 10 empreses amb més d’1,4 milions d’euros.

Les deep tech són empreses amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent amb coneixements STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials.

Així, les 340 startups deep tech generen actualment 2.735 llocs de treball (un 17% més que l’any passat) i un volum de negoci de 166 milions d’euros (un 3% més). Respecte de la primera edició de l’estudi, l’any 2022, el nombre de startups deep tech ha crescut un 17%, mentre que la facturació ho ha fet en un 34% i els llocs de treball en un 58%.

Segons Baró Torres, “quan parlem d’ecosistema de startups ja no n’hi ha prou amb volum, sinó que també cal valorar la qualitat. El creixement sostingut de les empreses deep tech consolida Catalunya com un territori de referència pel que fa al desenvolupament de les tecnologies que definiran les regles del món actual i futur”. En aquest sentit, “aquest conjunt d’empreses pot liderar la generació de noves solucions en àmbits i sectors estratègics per al país”, ha afegit. De fet, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ apunta que “gairebé la meitat de les startups deep tech a Catalunya ofereixen aplicacions en l’àmbit de la salut i si hi afegim les que operen en l’energia verda sumen el 60% del total”.

Radiografia de l’ecosistema

L’informe Anàlisi de l’ecosistema de startups deep tech a Catalunya 2024, elaborat pel Departament d’Empresa i Treball a través d’ACCIÓ, posa de manifest la importància estratègica d’aquestes empreses per a l’economia i societat catalanes i subratlla el creixement d’aquest ecosistema al país. Aquest estudi es presentarà oficialment el pròxim 5 de novembre en el marc del Barcelona Deep tech Summit, que organitza Barcelona Activa.

Segons aquesta anàlisi, les deep tech representen el 16% de l’ecosistema d’empreses emergents català. Es dediquen principalment a la biotecnologia (37%), la intel·ligència artificial (28%), els materials sostenibles i de frontera (11%) —és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals—, les bateries i l’energia neta (6%) i la robòtica (6%). També destaquen àmbits com la fotònica, el blockchain, la supercomputació, els semiconductors i la quàntica. D’altra banda, és rellevant el fet que el nombre de startups deep tech ha crescut en els darrers tres anys (17%) a un ritme superior que el del conjunt de l’ecosistema d’empreses emergents (11%). De fet, les startups deep tech han passat de representar un 15% del total l’any 2022 per ser més del 16% en el 2024.

Aquest creixement del conjunt d’empreses emergents basades en el coneixement també té repercussions en la generació de patents. No en va, un 52% de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. L’informe també analitza el perfil dels professionals d’aquestes empreses. En aquest sentit, conclou que el 29% de les startups deep tech compta amb almenys un fundador estranger; un 43% en el cas dels treballadors. L’ecosistema deep tech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 44 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca vinculats a hospitals…), 11 incubadores i acceleradores; i 42 fons de capital risc, entre d’altres.

Primer ‘hub’ del sud d’Europa

L’anàlisi posa de manifest que Barcelona se situa com el primer hub del sud d’Europa en finançament captat per startups deep tech, amb 544 milions d’euros en el període 2019-2024. En el conjunt d’Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Amsterdam, entre d’altres. En aquest sentit, el 78% de les empreses emergents catalanes deep tech ha aconseguit finançament de capital risc. D’aquestes, un 40% han captat rondes d’inversió superiors al milió d’euros.

Suport públic al creixement de les ‘deep tech’

Baró Torres ha mantingut aquest dilluns (28/10/2024) una trobada amb vuit de les 10 empreses que han rebut fins ara l’ajut Startup Capital de coinversió per a startups deep tech. Concretament, han participat de la reunió les companyies Vitala Technologies, The Blue Box, Linking Realities, Eoxsense, Pack2Earth, Wellfit Tech, Virmedex i Higia Health Solutions. Totes aquestes empreses emergents, juntament amb Latitude Data i Ysotope Theranostics, han rebut finançament del Govern que se suma a les respectives rondes d’inversió captades per cada empresa provinents de capital privat.

A banda de la línia de coinversió, el Departament d’Empresa i Treball, a través d’ACCIÓ, posa a disposició de les startups deep tech catalanes altres instruments financers i d’acompanyament per garantir-ne els primers anys de vida. Destaca la línia Startup Capital, amb ajuts de fins a 100.000 per empresa, que des de l’any 2017 ha donat suport a 172 startups deep tech —és a dir, la meitat de l’ecosistema—, amb un pressupost total de 14,4 milions d’euros.

Notícia anterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere