Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els sindicats USTEC STEs i Comissions Obreres donen suport a les víctimes de la DANA i denunciem la nefasta gestió del Govern Valencià

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Text del sindicat USTEC STEs   

Des del sindicat USTEC STEs (IAC), lamentem profundament la catàstrofe produïda per la DANA i volem expressar el nostre més profund suport i solidaritat amb totes les persones afectades pels seus devastadors efectes en nombroses localitats, especialment a la província de València, així com en altres zones de Castella la Manxa, Múrcia i Andalusia. També volem donar el nostre condol als familiars de les persones que han perdut la vida. La nostra solidaritat està amb les famílies, comunitats, treballadores i treballadors que avui afronten aquesta tragèdia, amb el dolor de les pèrdues i el repte de la reconstrucció. Així mateix, volem enviar una mostra de suport també a les companyes i companys de la Intersindical Valenciana, que estan ajudant les persones treballadores afectades pel temporal, que han estat abusades per les seves empreses i són víctimes de la inoperància del Govern de Mazón.

Denunciem que la gestió de l’actual Generalitat valenciana ha estat nefasta i mancada d’ètica. La supressió de la UVE (Unitat Valenciana d’Emergències), només ocupar el Govern, ha estat una irresponsabilitat que es fa palesa amb la catàstrofe d’aquests dies. A aquest fet, se suma la mala actuació en la gestió de l’emergència, actuant a darrera hora, quan les persones ja es veien afectades, els carrers dels municipis estaven totalment inundats i s’estaven perdent vides. Denunciem també l’empresariat que, tot i conscients de l’alerta màxima, ha anteposat els seus interessos econòmics a la protecció dels treballadors i treballadores. Tots plegats han posat en risc de forma deliberada la vida de les persones, han actuat de forma irresponsable i de mala fe. Per aquest motiu, creiem fermament que, davant d’uns fets tan greus, caldrà depurar responsabilitats polítiques i, si escau, penals.

La nostra companya Beatriu Cardona, portaveu de la Intersindical Valenciana, parla de terrorisme empresarial.

Demanem al Departament d’Educació que concedeixi dies de permís a les persones treballadores valencianes que estan treballant a Catalunya i que tenen familiars afectats pel temporal, perquè puguin anar a ajudar-los i acompanyar-los en aquest moment de dificultat.

Estem encara en alerta roja a Castelló i el sud de Catalunya. Celebrem que des del Govern de Catalunya s’estiguin prenent les mesures de protecció necessàries per evitar més pèrdues.

Perquè no som números, no som interessos econòmics, SOM PERSONES.

Text del sindicat Comissions Obreres

CCOO denuncia el manteniment de l’activitat laboral quan ja era conegut el risc d’inundació

Els fenòmens meteorològics adversos, els efectes devastadors dels quals s’estan incrementant a conseqüència del canvi climàtic, són també un risc laboral que ha de ser avaluat i previngut per les empreses per garantir la salut i la vida de les persones treballadores.

Des de CCOO volem expressar la profunda consternació que ens causen les notícies sobre l’elevat nombre de víctimes mortals producte de la DANA que ha afectat les últimes hores zones del País Valencià, Castella – la Manxa i Andalusia. En primer lloc, volem transmetre tota la nostra solidaritat a les poblacions dels territoris afectats i el condol a les famílies i persones properes a les víctimes. I també agrair els esforços dels diferents serveis d’emergència que actuen per pal·liar les conseqüències del desastre.

També considerem que cal reflexionar sobre les conseqüències d’aquest esdeveniment en termes de seguretat i salut a la feina, perquè moltes de les persones que han mort o que s’han vist afectades ho han fet mentre treballaven, per la qual cosa en cas de patir danys tenen la consideració d’accident de treball. Però també hem de recordar que ens enfrontem a un risc que ha de ser avaluat per les empreses i pel qual cal adoptar mesures preventives.

L’article 15 de la Llei de prevenció de riscos laborals inclou entre els principis de l’acció preventiva que les empreses han de tenir en compte: evitar els riscos, avaluar els que no es puguin evitar, planificar la prevenció, adoptar mesures que anteposin la protecció col·lectiva a la individual i donar les instruccions corresponents a les persones treballadores, entre d’altres. 

El risc de fenòmens meteorològics adversos és un risc com qualsevol altre i sobre el qual cal aplicar aquests principis d’acció preventiva. Però, a més, hi ha una norma que els té en compte de manera explícita: el Reial decret llei 4/2023. A la seva disposició final primera modifica el Reial decret 486/1997 de llocs de treball, per garantir l’adopció de mesures adequades per a la protecció de les persones treballadores davant de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos, incloent temperatures extremes, a partir de l’avaluació de riscos. Indica que “les mesures preventives inclouran la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en què concorrin fenòmens meteorològics adversos, en aquells casos en què no es pugui garantir altrament la necessària protecció de la persona treballadora” com ha succeït a les darreres hores. I obliga a l’adopció d’aquestes mesures, inclosa la paralització de l’activitat laboral, “quan Agència Estatal de Meteorologia o, si escau, l’òrgan autonòmic corresponent en el cas de les comunitats autònomes que tinguin aquest servei, un avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell”.

L’AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) va emetre amb antelació suficient l’avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja i vermell a les zones on finalment s’ha produït la catàstrofe. Tot i això, es va mantenir l’activitat laboral en nombroses empreses, posant en risc un gran nombre de persones, la qual cosa suposa un incompliment de la legislació preventiva vigent.

Des de CCOO denunciem que hi ha empreses que han obligat persones treballadores a romandre o acudir als seus llocs de treball malgrat estar enfrontant-se a un risc greu i imminent, i posem a disposició de les persones afectades per aquesta situació els serveis del sindicat per defensar els seus drets laborals. Així mateix, exigim a les administracions una investigació a fons del que ha passat perquè s’adoptin les mesures sancionadores i correctores necessàries, sense descartar, si escau, les responsabilitats penals o del tipus que siguin.

Els fenòmens meteorològics adversos incrementaran la seva freqüència i intensitat en els propers anys producte del canvi climàtic i la societat ha d’estar preparada per afrontar-los.

+++

Fotografia: Carrer de Picanya. Biel Aliño | EFE ©.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere