Comissió de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions: Jornada “Explorant la IA en l’àmbit de la recerca: reptes i oportunitats”
Data: 19/11/2024. Hora: 10:00 h. Lloc: Fundació EADA (Carrer d’Aragó, 204 – 08011 Barcelona).
L’impacte de la Intel·ligència Artificial (IA) en l’àmbit de la recerca és profund i transformador. D’una banda, les oportunitats que ofereix tenen un gran impacte: permet l’anàlisi de grans volums de dades amb una velocitat i precisió inigualables, facilita la descoberta de patrons i correlacions que serien impossibles de detectar manualment i impulsa el desenvolupament de models predictius que poden revolucionar camps com la medicina, la física i les ciències socials. La IA també automatitza tasques repetitives, alliberant els equips de recerca per centrar-se en aspectes més creatius i innovadors del seu treball.
Tanmateix, la integració de la IA presenta reptes que cal contemplar, com ara qüestions ètiques i de privacitat relacionades amb l’ús de dades, així com la necessitat de garantir la transparència i el funcionament dels algoritmes. A més, la dependència creixent de la IA requereix una formació contínua per als investigadors per mantenir-se al dia sobre els avenços de les noves tecnologies. A partir d’aquí ens podem plantejar moltes qüestions:
-De què és capaç la IA?
-Com pot ajudar a l’hora de dur a terme un projecte de recerca?
-Quines limitacions té i quins interrogants planteja?
Amb l’objectiu de conèixer experiències i aplicacions de la IA en el camp de la recerca, així com reflexionar sobre els reptes i les oportunitats que se’n deriven, el proper 19 de novembre la Comissió de Tecnologia i Recerca de la Coordinadora Catalana de Fundacions organitza la jornada ‘Explorant la IA en l’àmbit de la recerca: reptes i oportunitats’.
Serà una oportunitat per conèixer eines i casos reals de centres i professionals que estan aprofitant les potencialitats de la IA, que ens ajudaran a entendre l’impacte de l’eclosió de la IA i com es pot aplicar en les diferents fases dels projectes, des de la concepció fins a la seva avaluació.
Aquesta jornada també ens permetrà debatre sobre els reptes i interrogants que planteja aquesta tecnologia en l’àmbit de la recerca. Abordarem aquestes temàtiques de la mà de professionals dels camps de la recerca i la tecnologia, que aportaran la seva visió sobre el fenomen de la IA i les oportunitats que pot generar.
PROGRAMA
09.30 h. Recepció i acreditació d’assistents
10.00 h. Benvinguda i presentació
Jordi Díaz – Director General d’EADA
Eugènia Bieto – Presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
10.10 h. ‘IA: Aristòtil o Frankenstein?’
Josep Maria Ganyet – Enginyer informàtic. Llicenciat per la UAB. Professor a la UPF, expert en intel·ligència artificial, divulgador i CEO de Mortensen.
10.45 h. ‘AI Act: Què implica el nou reglament de la CE per regular la Intel·ligència Artificial?’
Ignasi Belda – Director general de l’Agencia Española de Supervisión de la Inteligencia Artificial (AESIA).
11.10 h. ‘Intel·ligència Artificial Responsable’
Ariadna Font – Co-founder i CEO d’Alinia.AI
11.35 h. Parlem-ne! Conversa entre Ignasi Belda, Ariadna Font i Josep Maria Ganyet
12.00 h. Pausa cafè
12.20 h. Taula rodona: ‘La IA com a aliada en els projectes de recerca: Bones Pràctiques i Aprenentatges’
Modera: Lluís Pareras – Fundador i soci d’Invivo Partners.
Atia Cortés – Investigadora i membre del Social Link Analytics Group – Life Science Department del BSC (Barcelona Supercomputing Center).
Fernando Vilariño – Director associat a Computer Vision Center, Scientific Director de “Chair UAB-Cruïlla for Research in AI in the Field of Music and Arts” i Professor del Dept. of Computer Science a la UAB.
Enric Fuster – Consulting Director de SIRIS Academic.
Alex Esteban – Responsable d’Innovació de la Fundació La Caixa.
Jordi Arbiol – Professor de recerca ICREA i director de grup a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (Fundació ICN2), CSIC & BIST.
13.00 h Torn de preguntes
13.10 h. Recapitulem! Conclusions finals
Maria Targa – Gerent de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) – Membre de la Junta directiva i de la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF.
13.20 h. Cloenda institucional
Hble. Sra. Núria Montserrat Pulido – Consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
13.30 h. Fi de l’acte
+++
Inscripció … clicar aquí