Nou Estudi Internacional sobre Competència Digital / ICILS 2023: Catalunya, líder en competències digitals de l’alumnat de 2n d’ESO a nivell de l’Estat i tercera a nivell internacional
ICILS 2023 va avaluar l’any passat un total de 1.102 alumnes de 2n d’ESO procedents de 50 centres educatius
L’estudi analitza la comprensió de l’ús de l’ordinador, la recopilació d’informació, la producció d’informació i la comunicació digital
L’Associació Internacional per a l’Avaluació del Rendiment Educatiu (IEA) és una organització internacional independent i sense ànim de lucre fundada el 1958, que treballa per avaluar, entendre i millorar l’educació a tot el món.
Els estudis actuals de l’IEA inclouen:
-PIRLS (Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora)
-TIMSS (Estudi Internacional de Tendències en Matemàtiques i Ciències)
-ICCS (Estudi Internacional sobre Educació Cívica i Ciutadana)
-ICILS (Estudi Internacional sobre Competència Digital)
Ara tenim un Nou Estudi Internacional sobre Competència Digital / ICILS 2023 i l’estudi conclou que Catalunya és el tercer territori amb millor puntuació de tots els analitzats, amb un total de 518 punts, només per darrera de Corea (540) i República Txeca (525), amb els mateixos punts que Dinamarca, i per sobre de la mitjana de la Unió Europea (493). Si es compara amb el territori espanyol, la mitjana d’Espanya és de 495, i Catalunya se situa per davant de Madrid (514), d’Astúries (514) i de Castella i Lleó (507).
Elements avaluats
Les proves ICILS a Catalunya les van dur a terme el 2023 un total de 1.102 alumnes de 2n d’ESO procedents de 50 centres educatius de diferents titularitats -34 centres públics i 16 centres de titularitat concertada-. Els elements que van ser objecte d’avaluació van ser els següents:
-Comprensió de l’ús de l’ordinador: coneixements tècnics fonamentals i habilitats en l‘ús operatiu dels ordinadors com a eines de treball.
- -Recopilació d’informació: elements receptius i organitzatius del tractament i gestió de la informació.
- -Producció d’informació: ús dels ordinadors com a eines productives per pensar i crear.
- -Comunicació digital: intercanvi d’informació a través de les diferents plataformes, juntament amb les responsabilitats socials, jurídiques i ètiques que se’n deriven.
Principals conclusions
Al marge de la mitjana obtinguda en les proves, l’estudi analitza paràmetres concrets com són la diferència de gènere, els resultats segons la titularitat dels centres o aspectes com el rendiment en alumnat desafavorit o la incidència del nombre d’ordinadors a la llar en els resultats.
Així, respecte del gènere, les noies mostren un rendiment en la competència digital significativament superior al dels nois (531 vs. 505). A més, hi ha un 5% menys de noies respecte dels nois que no assoleixen la competència (8% vs. 13%). Pel que fa a la titularitat, l’alumnat dels centres privats obté una puntuació en la competència digital més alta que el dels centres públics (542 vs. 505).
Si s’analitza el rendiment en l’alumnat afavorit respecte el desafavorit, la diferència és de 77 punts, puntuació per sota de la mitjana de la UE (79). L’estudi també conclou que el nombre d’ordinadors a la llar i l’experiència de l’alumnat en l’ús de les TIC mostra una relació positiva amb el rendiment de la competència digital.
Dossier centrat a Catalunya … clicar aquí