El Govern Valencià aprova convenis amb les universitats públiques per fomentar la investigació en serveis socials del País Valencià i també aprova convenis per finançar la Xarxa de Càtedres Universitàries del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials
El Govern Valencià aprova convenis amb les universitats públiques per fomentar la investigació en serveis socials del País Valencià
Es finançaran activitats desenvolupades a través dels laboratoris de serveis socials de les universitats
La Generalitat destinarà 40.000 euros a cada universitat pública valenciana
El Consell ha aprovat els convenis de col·laboració entre la Generalitat, a través de la Vicepresidència Primera i la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, i la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València per fomentar la investigació en serveis socials del País Valencià.
Mitjançant aquests convenis es concedeixen subvencions per finançar les activitats de recerca en serveis socials que desenvolupen els laboratoris de serveis socials de la Comunitat Valenciana radicats a cada universitat pública valenciana.
Es tracta d’accions d’investigació, formació, avaluació i gestió de la qualitat en serveis socials, i per això la Generalitat destinarà un total de 200.000 euros, distribuïts entre les cinc universitats públiques, a raó de 40.000 euros per universitat.
Les línies estratègiques i les activitats dels projectes de recerca dels laboratoris se centren, en el cas de la Universitat d’Alacant, en l’estudi de l’organització dels serveis socials cap a la inclusió social i en la participació de les persones usuàries als serveis socials.
Per part seva, la Universitat Jaume I treballa en aspectes com la intervenció dels serveis socials en el desenvolupament territorial i la vulnerabilitat mitjançant l’anàlisi integrada de la línia de base dels serveis socials en l’àmbit rural. També investigarà sobre la tecnologia i la intel·ligència artificial aplicada als serveis socials d’atenció primària i secundària, així com sobre l’impacte, l’avaluació, la qualitat de l’atenció a grups vulnerables i l’ocupabilitat.
Els projectes de la Universitat Miguel Hernández van dirigits a l’estudi d’enquestes i els resultats de les dades estructurades sobre diferents serveis socials ia l’elaboració d’informes tècnics.
Pel que fa a la Universitat Politècnica de València, les línies de recerca es basen en la promoció de l’exercici físic en persones amb deteriorament cognitiu i en la creació d’un assistent virtual de veu suportat per intel·ligència artificial per fer front a la soledat no desitjada, així com a l’accessibilitat de l’entorn físic.
La Universitat de València impulsa la coordinació i la participació en serveis socials amb bones pràctiques sectorials i intersectorials (coordinació sociosanitària), així com projectes sobre mindfulness i altres pràctiques per a professionals de serveis socials.
El Govern Valencià aprova convenis per finançar la Xarxa de Càtedres Universitàries del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials
La Generalitat destina a aquest fi un total de 200.000 euros, distribuïts entre les cinc universitats públiques, a raó de 40.000 euros per universitat
L’objectiu és formar, investigar, innovar i difondre entre els alumnes universitaris continguts relacionats amb el nou model de serveis socials del País Valencià.
El Consell ha aprovat els convenis de col·laboració entre la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València per finançar a 2024 la Xarxa de Càtedres Universitàries del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.
L’objectiu és formar, investigar, innovar i difondre entre l’alumnat universitari continguts relacionats amb el nou model de serveis socials de la Comunitat Valenciana i la seua millora contínua, engegat a partir de la Llei 3/2019, de Serveis Socials Inclusius del País Valencià.
Aquesta xarxa de càtedres desenvolupa actuacions en matèria de formació, innovació social, investigació i coneixement en matèria de serveis socials. Per finançar aquestes actuacions, la Generalitat destina un total de 200.000 euros distribuïts entre les cinc universitats públiques, a raó de 40.000 euros per universitat.
A través de la xarxa, es despleguen iniciatives en els àmbits del coneixement, la innovació i la millora de la Sistema Públic Valencià de Serveis Socials (SPVSS); en concret, en aspectes relacionats amb la promoció de la universalitat i la millora de la qualitat, tot això per garantir-ne l’accés per a tota la ciutadania.
Tenint en compte que la multidimensionalitat i la complexitat de les problemàtiques socials exigeix col·laboració interdisciplinària, les càtedres de l’SPVSS contemplen la participació de disciplines diverses per aconseguir la màxima qualitat, impacte i efectivitat dels seus resultats.
Activitats de les càtedres
Per tal de complir els objectius definits, les càtedres duen a terme activitats de recerca i innovació; divulgació i transferència del coneixement; docència i formació; organització, coordinació i visibilització. Tot això es materialitza a través de cursos d’especialització, seminaris, jornades, conferències, investigacions, tallers, exposicions, estudis, ajuts i beques a la recerca i l’estudi i premis.
La finalitat és afavorir la inclusió social, l’autonomia, el desenvolupament personal i la convivència, davant de les necessitats socials originades per situacions de vulnerabilitat, desprotecció, desemparament, dependència o urgència social.
Així mateix, les diferents càtedres que componen aquesta xarxa mantenen vies de comunicació recíproca per a la coordinació científica i per compartir i difondre de manera comuna els resultats entre elles.