League of European Research Universities (LERU): Nou Document “Maximització de l’impacte de les aliances d’universitats europees: realitzacions, oportunitats i reptes”
Les aliances d’universitats europees tenen com a objectiu remodelar el panorama de l’educació superior i la recerca, fomentant la col·laboració i la innovació sense precedents a tot Europa. Un nou document d’assessorament de la League of European Research Universities (LERU) destaca el seu impacte i exposa recomanacions clau per maximitzar el seu potencial.
Des de l’inici de la iniciativa l’any 2017, 64 aliances, que engloben més de 560 universitats, s’han convertit en plataformes per avançar en l’Espai Europeu d’Educació (EEE). Aquestes aliances encapçalen iniciatives importants en docència, mobilitat i (d’una manera encara modesta) recerca transfronterera, incloent programes de grau conjunts, noves infraestructures digitals, nous formats de mobilitat i microcredencials.
Les aliances han avançat considerablement en el foment de l’educació transnacional. Han dissenyat noves estructures de govern, han racionalitzat la interoperabilitat digital i han iniciat projectes de recerca interdisciplinaris que aborden els reptes de la societat.
No obstant això, persisteixen reptes, entre els quals hi ha marcs legals i administratius complexos que dificulten el desenvolupament de titulacions conjuntes i iniciatives col·laboratives. Els sistemes d’acreditació nacionals divergents, els estàndards de garantia de qualitat inconsistents i els diferents requisits legals per a la validació dels títols creen obstacles importants per a que les universitats treballin juntes a través de les fronteres. Aquests obstacles no només retarden la implementació de programes conjunts, sinó que també augmenten els costos administratius i la complexitat, limitant els beneficis potencials de la col·laboració transfronterera per als estudiants, el personal i els investigadors. Es necessiten amb urgència polítiques racionalitzades i marcs harmonitzats per permetre que les aliances ofereixin oportunitats educatives i de recerca innovadores i integrades.
LERU demana als responsables polítics europeus, nacionals i regionals que mantinguin i millorin el finançament d’aquestes aliances, posant èmfasi en els enfocaments competitius basats en l’excel·lència. L’enfortiment de les sinergies entre els fluxos de finançament, com ara Erasmus+ i FP10, donarà suport encara més als seus esforços transformadors. La plena inclusió de les universitats suïsses i del Regne Unit i un enfocament en l’equitat, la diversitat i la inclusió (EDI) segueixen sent prioritats vitals.
El document destaca el potencial de les aliances per servir com a incubadores d’innovació, que permeten a Europa abordar les llacunes de competències, donar suport als investigadors en la carrera inicial i reforçar la seva competitivitat global. LERU també avala la proposta de “cinquena llibertat” del coneixement dins del mercat únic, alineant-se amb les ambicions més àmplies de la UE per integrar l’educació, la recerca i la innovació.
No obstant això, LERU demana prudència a l’hora d’implementar iniciatives com el Grau Europeu i l’estatus legal de les aliances, assegurant-se que garanteixin l’autonomia institucional i evitin una regulació excessiva.
“Les aliances d’universitats europees són l’eix vertebrador d’un sistema d’educació superior i recerca més integrat i competitiu a Europa”, va dir el professor Peter Lievens (KU Leuven), autor principal de l’article. “Amb accions decisives per abordar els buits de finançament, reduir les barreres administratives i fomentar la col·laboració, aquestes aliances poden oferir beneficis duradors a les universitats, als estudiants i a la societat en general”.
Document íntegre … clicar aquí