La 21a edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona posa el focus en el negoci de les guerres, la falsa transició ecològica i l’actual crisi de l’habitatge (9 i 13 de desembre)
El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona projectarà a la seva 21a edició mig centenar de pel·lícules procedents de prop d’una vintena de països amb un alt contingut de crítica i denúncia social i que aquest any posen el focus en “temes candents com la crisi de l’habitatge; la precarització del públic; el negoci de les guerres; i la falsa transició ecològica”, com explica Toni Navarro, el seu director.
El certamen inclou treballs de prop d’una vintena de països com Canadà, Grècia, Turquia, Egipte, Finlàndia, Equador, Estats Units, Colòmbia, Kenya, Argentina, Uruguai, Jordània, Xile, a més de nombroses produccions espanyoles i catalanes. El festival projectarà llargmetratges i curtmetratges de ficció, documentals i treballs d’animació al Cinema Maldà (c/Pi, 5) de Barcelona entre el 9 i el 13 de desembre i ha programat quatre sessions diàries que funcionen amb taquilla inversa. L’edició es tancarà amb el lliurament dels premis als millors films exhibits i que s’atorgaran a les categories de Millor Llargmetratge, Millor Curtmetratge de Ficció, Millor Curtmetratge Documental, Millor Fotografia, Millor Direcció d’Art, Millor Pel·lícula Catalana i Millor Pel·lícula Mediambiental .
L’habitatge i les retallades socials
Les conseqüències de les retallades en l’àmbit públic centren alguns treballs que es projectaran. Per exemple, ‘Essencials’, un documental de Raquel Bonell Barrachinam que denuncia el procés de privatització dels serveis sanitaris. O bé ‘Casa Bloc, rehabilitació d’una idea’, de Patricia Tamayo i Albert Badi, que explica com el primer edifici d’habitatge social a Espanya no ha servit el seu propòsit inicial fins ara, 90 anys més tard.
El medi ambient també és present al festival des de diferents perspectives. D’una banda, ‘Ropa Sucia’, de Fèlix Zurita de Higes, denuncia les conseqüències del fenomen de la “moda ràpida” que implica un model de producció massiu amb alts costos ambientals i, de l’altra, ‘El Cost amagat’, de Pablo Zareceansky Montserrat, recull els impactes de la “transició verda” del nord global a països com Xile i Argentina.
Víctimes de les guerres
El festival també ha programat pel·lícules on denuncia la situació de diferents víctimes de conflictes bèl·lics. Així, a ‘Vimos el fuego’, produïda per Metges sense fronteres, Vitória relata com va haver d’escapar amb els seus fills quan el seu llogaret a Moçambic va ser atacat; i ‘Mi hermano Ali’, de Paula Palacios, explica una increïble història d’amistat protagonitzada per Ali, un jove que va fugir de la guerra a Somàlia.
Altres treballs que donen veu també a víctimes d’abusos dels drets humans són: ‘Laietana, 43. El cau de la Bèstia’, de Jaume Domènech, que denuncia les tortures i vexacions comeses a la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana; ‘Calladita’, nominada als premis Gaudí, dirigida per Miguel Faus, que explica la història d’Ana, una empleada domèstica que treballa sense contracte. O ‘Jornaleros, el mal patrón’ de Sergio Rodrigo Ruiz i Lucía Muñoz Lucena, que versa sobre el cas real d’un temporer a Villacarrillo, a Jaén, que va desaparèixer després d’anar a veure el seu patró perquè el pagués.
Crítiques internes a Israel
El festival també es fa ressò de l’enorme bretxa interna que s’està generant amb la insistent posició ultra bel·licista i totalitària de l’actual govern israelià a ‘Israelism’, d’Erin Axelman i Sam Eilertsen, i com es veu el conflicte amb Palestina a través de la mirada de dos joves jueus nord-americans desencantats, pel·lícula que explica la participació del prestigiós lingüística i intel·lectual Noam Chomsky que va participar al festival l’any 2022.
Presència de directors
Algunes produccions comptaran amb la presència dels seus directors a les projeccions que, majoritàriament, participaran als cinefòrums que s’han programat. És el cas de Miguel Faus, que presenta ‘Calladita’; i Santiago D. Risco i Jaume Domènech, que fan el mateix amb ‘Vimos el fuego’ i ‘Laietana, 43. El cau de la Bèstia’ respectivament; i de Pau Faus, que ha dirigit ‘Fauna’, un film que contrasta la vida d’un vell pastor malalt als afores de Barcelona que conviu amb un laboratori per a l’experimentació animal.
Estatus consultiu de l’ONU
L’entitat organitzadora del festival, Drets en Acció, ha aconseguit recentment l’estatus consultiu del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de l’ONU, que la converteix en una entitat de referència i ofereix accés als òrgans subsidiaris i diversos mecanismes de les Nacions Unides.
Sobre el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona
El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona arriba a la seva 21a edició consolidat com el festival organitzat per la societat civil més antic de tot el país a la seva temàtica. Compta actualment amb la programació més gran de pel·lícules sobre els drets humans i és una referència entre els festivals d’aquest àmbit a nivell internacional. Al llarg de les més de dues dècades, en paral·lel a les projeccions, ha organitzat nombroses taules rodones amb la participació d’experts de renom i ha creat uns reconeguts premis per distingir els millors treballs cinematogràfics i documentals en l’àmbit dels drets fonamentals i les reivindicacions socials.
El festival dirigit per Toni Navarro, premi Nicolás Salmerón en Drets Humans 2024 lliurat per la Fundació Internacional de Drets Humans, director també del Festival de Cinema i Drets Humans de Nova York, ha comptat al llarg de la seva història amb la participació de personalitats a nivell mundial de l’àmbit dels drets humans, de l’activisme, del cinema i la cultura, com ara el lingüista i filòsof Noam Chomsky; l’activista Julian Assange; l’advocada Wassyla Tamzaly, durant anys vinculada a la UNESCO; el director de cinema ucraïnès Oleg Sentsov, premi Sakhàrov; el relator especial de l’ONU sobre la tortura i altres tractes i penes cruels, inhumanes o degradants Nils Melzer; el filòsof espanyol Antonio Escohotado; el fotoperiodista Gervasio Sánchez; la premi Nobel de la Pau Tawakkol Karman, etc.