El projecte solidari “Polseres Candela” supera els quatre milions d’euros per finançar la recerca del càncer infantil
Contribueix a avenços en oncologia de precisió, l’estudi de tumors rabdoides i millores en el diagnòstic de leucèmia
El projecte solidari Polseres Candela compleix deu anys superant els quatre milions d’euros de recaptació per investigar el càncer infantil. Actualment és un dels principals finançadors d’aquest àmbit a l’Hospital Sant Joan de Déu: dels més de tres milions que s’hi inverteixen cada any, Polseres Candela aporta una mitjana de 380.151 euros. Fins ara ha contribuït, entre altres, a avançar en l’oncologia de precisió, en l’estudi dels tumors rabdoides i en millorar els processos de diagnòstic de la leucèmia. La confecció de polseres la va iniciar una nena amb càncer i dues amigues seves, que han passat el relleu a una associació que mobilitza més de 500 voluntaris. En deu anys han venut més d’1,2 milions de polseres fetes amb 2.200 quilòmetres de fil.
La Candela, una pacient de Sant Joan de Déu diagnosticada de leucèmia l’any 2013, va començar a fer polseres amb nusos de macramé amb l’ajuda d’una voluntària. Durant la seva estada a l’hospital, va ensenyar la tècnica a dues amigues, la Mariona i la Daniela, que van decidir lliurar les polseres com a agraïment a les persones que fessin donatius per a la recerca del càncer pediàtric. Aquella iniciativa va agafar volada entre les famílies de la planta d’oncologia, i aviat va despertar l’interès d’entitats, escoles i residències que es van sumar a la confecció i venda solidària de les polseres.
Deu anys després dels primers braçalets, l’Hospital Sant Joan de Déu ha presentat els resultats obtinguts amb aquesta iniciativa solidària. En deu anys, han recaptat 4.051.512 euros amb la venda de més d’un milió de polseres. Els diners obtinguts s’han destinat als equips d’investigació de Sant Joan de Déu —on s’ha finançat part del nou laboratori del Pediàtric Càncer Center Barcelona—, l’Hospital Vall d’Hebron i l’IRB Barcelona.
Les tres nenes impulsores de les Polseres Candela són ja joves universitàries i han passat el relleu a una associació formada per més de 500 voluntaris arreu de l’Estat espanyol. Els participants elaboren polseres, expliquen el mètode de confecció a diferents col·lectius i també s’ocupen de gestionar els donatius, la majoria dels quals provenen de fires, esdeveniments, festes populars o botigues adherides.
Polseres que contribueixen a la recerca del càncer infantil
Segons el balanç presentat aquest dimecres, la recaptació de Polseres Candela ha permès, per exemple, desenvolupar i implementar un programa d’oncologia de precisió d’última generació. Es basa en estudis moleculars, seqüenciació massiva del tumor, anàlisi de marcadors i anàlisi del perfil de metilació de l’ADN. Des del 2022, part d’aquest programa es duu a terme en el marc del projecte multicèntric SEHOP-PENCIL per facilitar l’accés a la medicina de precisió a tots els infants i adolescents amb càncer d’Espanya.
D’altra banda, la venda dels braçalets ha cofinançat la creació d’una nova línia de recerca sobre els tumors rabdoides i l’epigenètica dels càncers pediàtrics. Aquest nou grup treballa per entendre quan i com es forma i sobreviu la primera cèl·lula tumoral. Gràcies a aquest enfocament i als primers resultats obtinguts, el projecte va rebre el 2022 una beca d’excel·lència del Consell Europeu de Recerca dotada amb 1,5 milions d’euros.
Un altre dels àmbits finançats ha estat la recerca de la leucèmia. Ha contribuït a fer possible el projecte d’harmonització de les tècniques de diagnòstic de la leucèmia limfoblàstica aguda a tots els hospitals del país per aconseguir la incorporació d’Espanya a un protocol internacional de tractament de primera línia d’aquesta malaltia. Amb les polseres venudes també s’ha avançat en el primer tractament d’immunoteràpia CART desenvolupat per l’Hospital Clínic i Sant Joan de Déu. Actualment està iniciant un assaig clínic fase 2 en pacients pediàtrics.
Al mateix temps, durant quatre anys el projecte solidari ha participat en el projecte CLOSER, un estudi internacional, finançat per la Comunitat Econòmica Europea, que té com a missió crear un marc de recerca col·laborativa i multidisciplinari entre Amèrica Llatina i Europa per harmonitzar el maneig de la leucèmia infantil i reduir les desigualtats en el pronòstic dels pacients.
En paral·lel, la iniciativa participa des de fa deu anys en el finançament del grup de recerca dels sarcomes. Entre les darreres fites d’aquest grup hi ha el descobriment d’un gen crucial en el desenvolupament del sarcoma d’Ewing que obre la porta a noves estratègies terapèutiques. Més recentment, les donacions han permès crear el primer model animal de sarcoma d’Ewing a la mosca de la fruita, una fita que obre noves oportunitats de cribratge farmacològic.
Finalment, la recaptació de la venda de braçalets ha permès estudiar un virus oncolític per al tractament dels retinoblastomes —el tumor propi del desenvolupament de la retina— i també col·laborar en obrir una línia de recerca de la metàstasi d’Osteosarcoma, un càncer d’os que afecta infants, adolescents i joves.
+++
Fotografia: El projecte va ser impulsat per la Candela, diagnosticada amb leucèmia el 2013, juntament amb dues amigues | Hospital Sant Joan de Déu ©.