Associació “Ilercavònia Terra Nostre” / Cercle d’Agermanament Occitano-Català: JORNADA “FREDO VALLA: una vida dedicada a la defensa de la llengua i a la difusió de la història occitana”
Dia: Divendres, 13 de desembre de 2024. Hora: 17:00 h. Lloc: INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS – Sala Pi i Sunyer. Carrer del Carme, 47. Barcelona-. Acte organitzat per l’Associació “Ilercavònia Terra Nostre” i el Cercle d’Agermanament Occitano-Català
S’ha organitzat una jornada que tindrà lloc el proper divendres, 13 de desembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’un acte de reconeixement a la trajectòria d’en Fredo Valla, amb motiu de la seva distinció amb el Premi Robèrt Lafont 2024 per la seva defensa, projecció i promoció de la llengua occitana.
Cineasta de les valls occitanes del Piemont, és autor del film-documental “Bogre, la gran heretgia europea”, una pel·lícula que reforça els valors del catarisme. Fredo Valla ha desenvolupat al llarg de la seva carrera en el cinema una obra marcada pel seu compromís amb la cultura i les arrels.
PROGRAMA DE LA JORNADA
17:00 h. Benvinguda i presentació de la jornada per part dels organitzadors.
17:15 h. Parlament de Fredo Valla, premi Robèrt Lafont 2024 per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana.
18:00 h. Col·loqui “Occitània i Catalunya”. Amb la participació de Fredo Valla; Ramon Sistac, membre de la Secció Filològica de l’IEC; Sergi Grau, historiador especialitzat en l’Edat Mitjana; i Eduard Berga, investigador de la història del catarisme a Catalunya. Moderació a càrrec de Josep Lluís Soler.
18:45 h. Recital poètic a càrrec de les poetesses Montse Rubinat i Conxita Jiménez.
19:00 h. Intervenció musical a càrrec de Cèsar Santiago Sánchez, Dimitri Kindyns i Joan Calabuig.
19:30 h. Cloenda de la jornada amb l’himne occità “Se Canta”.
Fredo Valla: premi Robert Lafont 2024
La Generalitat de Catalunya ha concedit el Prèmi Robèrt Lafont de 2024 a Fredo Valla, cineasta de les valls occitanes del Piemont, dites les Valades, per la seva defensa, projecció i promoció de la llengua occitana.
Originari de Sant Pèire (Val Varaita) i ara instal·lat a Ostana (Val Pò) Fredo Valla ha desenvolupat al llarg de la seva carrera en el cinema una obra marcada pel seu compromís amb la cultura i les arrels, sovint en relació amb les muntanyes que l’han vist créixer. Des dels anys noranta, Valla ha estat guionsta de pel·lícules i director de documentals sobre la vida i els valors occitans, amb un enfocament detallista i proper a la realitat històrica i cultural.
Va iniciar-se a Ipotesi Cinema, l’escola d’Ermanno Olmi, on va començar a treballar amb documentals que sovint exploraven la relació entre l’home i la natura, la muntanya i la història. Valla també ha col·laborat amb el director Giorgio Diritti en la creació de guions que, com el film Il vento fa il suo giro, han deixat empremta en el cinema italià, abordant la vida en comunitats muntanyenques amb autenticitat i profunditat. Reconegut per la seva trajectòria i premiat en diversos festivals, el seu treball reflecteix la complexitat i bellesa de les cultures minoritàries i la lluita per la seva preservació.
La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos premis entre els quals destaquem tres David di Donatello i un Nastro d’Argento.
En la seva darrera obra ‘Bogre’ (2020) Fredo Valla i el seu equip emprenen un viatge de tres hores per Bulgària, Occitània, Itàlia i Bòsnia per tal de reconstruir les relacions entre els bogomils i els càtars, les dues grans heretgies que es van escampar per Europa durant l’edat mitjana. El film és el redescobriment d’una història de persecució i repressió que ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre les intoleràncies del passat i del present.
Fredo Valla occitanista
Fredo Valla es defineix occitanista i somia una “república occitana independent i socialista” inspirat per les idees de Francés Fontan, fundador del Partit Nacionalista Occità, a qui va conèixer en el seu exili a les Valades Occitanes del Piemont. Per Valla Francés Fontan va inspirar un renaixement cultural a les Valades amb la seva defensa d’una entitat nacional occitana basada en la llengua i la cultura.
Per altra banda, Valla qüestiona la idealització de la muntanya, remarcant-ne els desafiaments reals i la necessitat de respectar la identitat local en comptes de percebre-la com un espai idíl·lic destinat a l’explotació urbanita. També denuncia el risc d’un turisme que oblidi l’essència cultural i històrica de les valls, i defensa una visió de la muntanya com a espai viu i divers, que requereix atenció i coneixement profund.
Pàgina web de Fredo Valla … clicar aquí