L’Institut Valencià de la Joventut impulsa la formació centrada a la salut mental juvenil
Entre les iniciatives del programa formatiu 2024-2025, destaca l’oferta de diversos cursos sobre salut mental
El programa ofereix modalitats de formació presencial, telepresencial i en línia per afavorir l’accessibilitat dels participants
L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha presentat el seu “Programa de formació 2024-2025” que té com a objectiu enfortir les competències dels professionals que treballen amb joves al País Valencià. Entre les iniciatives del pla, destaca la formació oferida sobre salut mental centrada a l’àmbit juvenil.
El programa té com a objectius generals proporcionar eines per millorar la pràctica professional i fomentar espais d’aprenentatge en l’àmbit de l’educació no formal. A més, busca garantir l’actualització de coneixements, motivar els professionals en la tasca diària i facilitar la incorporació de nous actors a les polítiques juvenils municipals.
A més, amb motiu de la catàstrofe de la Dana patida a la província de València, s’incidirà també en accions formatives relacionades amb el benestar emocional, l’autocura i la gestió emocional de les persones professionals de la joventut, així com acompanyar la infància, adolescència i joventut a través de les activitats de lleure educatiu per trobar espais emocionals segurs.
Formació en salut mental
El director de l’IVAJ, Vicente Ripoll, ha destacat “la importància de la formació sobre salut mental en l’àmbit de la joventut i l’adolescència que suposa actualment per a aquest organisme i que es veu reflectida amb les diferents ofertes formatives en aquest àmbit recollides al ‘Programa de Formació de l’IVAJ’ de 2024-2025”.
Ripoll també ha manifestat que aquestes accions formatives “sorgeixen com a resposta a les necessitats de la població juvenil i adolescència ia les noves exigències socials i professionals a l’àmbit de la joventut”.
Així mateix, el director de l’IVAJ ha esmentat els diferents cursos dedicats a la salut mental que recull específicament aquest any el pla. Un d’ells és el curs sobre ‘La soledat no desitjada a la població juvenil’, que aborda “un problema creixent que afecta un de cada quatre joves, centrant-se en estratègies per detectar i minimitzar el seu impacte”, ha comentat Vicente Ripoll.
I l’altre curs que versa sobre la salut mental a l’adolescència, “abordarà les peculiaritats d’aquesta etapa i com crear entorns segurs per promoure el benestar”, ha afegit el responsable de l’IVAJ.
Altres accions formatives igualment relacionades amb l’àmbit de la salut mental són “Acompanyament emocional: què podem fer des dels espais juvenils?”, acció formativa orientada a capacitar els professionals en tècniques de suport emocional dins d’entorns juvenils; i ‘Autocura i gestió emocional de les persones professionals de la joventut’, centrat en l’ensenyament d’eines d’autocura i gestió emocional al personal tècnic que treballa amb joves.
Requisits, modalitats i Inscripció
Concretament, el programa de Formació va dirigit al personal tècnic de joventut que presta serveis a la Xarxa Jove: personal tècnic de joventut, professorat de les Escoles d´Animació Juvenil, personal de l´IVAJ, responsables d´associacions juvenils i regidors/es de Joventut.
El programa ofereix modalitats de formació presencial, telepresencial i en línia i garanteix l’accessibilitat per als participants de tot el País Valencià. A més, totes les accions formatives són gratuïtes i certificades, sempre que es compleixin els requisits d’assistència i avaluació.
La iniciativa no només fomenta el desenvolupament professional, sinó que també subratlla la importància de crear entorns educatius i recreatius emocionalment segurs, integrant la salut mental com a eix transversal.
Pel que fa a la inscripció, les persones interessades es poden registrar a través de la pàgina de formació de l’IVAJ fins a cinc dies abans de l’inici de cada curs.