Sindicat INTERSINDICAL Educació: Posicionament públic “Retallada educativa: sense matemàtiques ni literatura ni ciències, el batxillerat perd essència”
Text del Sindicat INTERSINDICAL Educació:
La Intersindical expressem la nostra profunda indignació pels canvis que s’introduiran en el currículum del batxillerat a través de la modificació del Decret 171/2022, de 20 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat. Aquestes mesures suposen un clar retrocés en la qualitat de l’educació i s’imposen sensei diàleg ni consens amb la comunitat docent. No hi ha una veritable voluntat de millora educativa.
A més, denunciem que aquests canvis venen imposats per un requeriment del Ministeri d’Educació espanyol en aplicació d’un Reial Decret de 2020. La Generalitat, lluny de plantar cara, ha decidit acatar-lo sense oposar-se ni defensar les singularitats del model educatiu català. Aquesta submissió posa en evidència la necessitat urgent d’una sobirania plena de Catalunya en matèria educativa per evitar aquestes ingerències.
Quins canvis s’imposen?
Literatura Castellana i Literatura Catalana: de matèries de modalitat a optatives
Després de 15 anys com a matèries troncals, passen a ser optatives a primer de batxillerat. Això implica que l’alumnat podrà acabar el batxillerat sense haver cursat cap assignatura de literatura. Les humanitats i la literatura no són un luxe, són imprescindibles per entendre la identitat, la història i el món. Aquest canvi suposa un atac directe a la cultura i a la llengua pròpia de Catalunya i del conjunt del país. A més, aquest canvi va justament en contra de les demandes educatives de blindar la literatura catalana (com fan l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana o el col·lectiu Pere Quart, per exemple) i manté les dues hores de l’assignatura comuna de Llengua Catalana i Literatura, que són clarament insuficients a batxillerat.
Adéu a les matemàtiques obligatòries a Humanitats i Ciències Socials
Les Matemàtiques I i II deixen de ser matèries opcionals per a estudiants d’aquestes modalitats. Això limita l’accés d’alguns alumnes a graus universitaris d’economia, ADE o ciències socials, i en dificulta la transició cap a estudis superiors. Aquest canvi trenca amb un model que permetia a l’alumnat dissenyar itineraris personalitzats i adaptats a les seves necessitats acadèmiques.
Fusió de Biologia, Geologia i Ciències Ambientals i de Física i Química a primer
A primer de batxillerat, Biologia i Geologia es fusionen, així com Física i Química. La reducció d’hores i la unificació de continguts dificultaran una preparació adequada per a l’accés a carreres universitàries com biotecnologia, enginyeries o ciències de la salut. Fins ara, les matèries es feien per separat perquè això permetia a l’alumnat triar itineraris més especialitzats, però aquest model ha estat desmantellat. És totalment inacceptable reduir encara més les ciències en els estudis postobligatoris.
El Treball de Recerca perd pes en la qualificació del batxillerat
El Treball de Recerca (TR), una de les característiques distintives del sistema educatiu català, passa de representar el 10% de la nota final a tenir el mateix valor que qualsevol altra assignatura. Aquest treball era una eina fonamental per preparar l’alumnat per a les tasques universitàries, ja que fomentava la recerca, la investigació i l’autonomia de l’estudiantat.
Per què aquests canvis són un error?
Aigualeixen l’essència del batxillerat: Convertir la literatura en optativa, suprimir les matemàtiques com a troncals i rebaixar les hores de ciències redueix la formació integral de l’alumnat. El batxillerat no ha de ser només una preparació per a la universitat, sinó un cicle formatiu complet.
No afronten la manca de professorat: El problema no es resol eliminant assignatures fonamentals. El que cal és contractar i formar més professorat especialitzat. Eliminar matèries essencials és un pedaç que empitjora la qualitat educativa i empobreix l’aprenentatge de l’alumnat.
Limiten les opcions d’itineraris: La fusió de matèries com Física i Química o Biologia i Geologia restringeix la capacitat de l’alumnat per triar itineraris personalitzats. Això dificultarà el seu accés a determinats estudis universitaris, com ara ciències de la salut, biotecnologia o determinades enginyeries.
Submissió a l’Estat espanyol: Aquests canvis no responen a la millora educativa, sinó a la imposició d’un Reial Decret estatal de 2020. Fins ara, el model català havia tingut la flexibilitat d’adaptar les modalitats de batxillerat i la distribució de matèries sense rebre cap advertència de l’Estat. Considerem un fet greu que la Generalitat hagi decidit acatar aquesta ordre sense esgotar les vies de negociació i recursos jurídics.
Què exigim La Intersindical?
Reversió immediata dels canvis: Mantenir les Matemàtiques com a matèria obligatòria a la modalitat d’humanitats i ciències socials, conservar la Literatura Catalana i Castellana com a matèries de modalitat i mantenir les assignatures de Física, Química, Biologia i Geologia separades.
Exigència de diàleg amb la comunitat educativa i, ara especialment, amb la comunitat docent. Aquests canvis es pretenen imposar sense diàleg, en la pitjor línia que va representar l’ex-conseller Cambray.
Defensa de la sobirania educativa catalana: La Generalitat ha de defensar l’especificitat del model educatiu català i plantar cara a les ingerències de l’Estat. La Generalitat no pot actuar com un mer executor de les ordres de Madrid.
Més professorat, no menys matèries: Contractar més professorat especialitzat en llengües i matemàtiques. L’educació de qualitat requereix recursos i professorat, no retallades en el currículum.
Per què la Generalitat no planta cara?
És inacceptable que, després de més de 15 anys de desplegament del model de batxillerat català, la Generalitat acati sense debat ni oposició una imposició estatal. No es pot acceptar que el Govern català es doblegui davant d’un govern espanyolista que vol desmantellar el sistema educatiu català. La Generalitat ha de defensar el seu model propi, basat en la cultura i la identitat del país.
No és la primera vegada que l’Estat pretén homogeneïtzar l’educació, però no ens hi resignarem. L’educació catalana es defensa i no es ven.
Defensem l’educació!
Defensem la sobirania educativa!
No a la retallada de matèries essencials!
La Intersindical, a favor d’un batxillerat complet, públic i de qualitat!