EDITORIAL / ALERTA DE SEGURETAT: una fotografia, un fotògraf holandès, Florentino Pérez, la plataforma Castor i un despatx d’advocats que sembla una “filial” de “Desokupa”
Prop d’una de les nostres redaccions a Lleida, una veïna va rebre una trucada del seu banc que li demanava unes dades, mentre parlava la senyora va comprovar per internet que el telèfon que li trucaven era de veritat de l’oficina del seu banc. Feta la verificació, va donar les dades i en pocs minuts li van buidar el seu compte corrent.
L’estafa era tan ben feta, que fins i tot els estafadors clonaven telèfons, com ho fan amb tota mena de documents, e-mails i el que calgui, utilitzar logotips i colors corporatius, per desorientar-nos.
Els Mossos d’Esquadra ja ens han advertit de les Cyberestafes i nosaltres supersensibilitzats preparem una sèrie pels nostres lectors.
En aquest ambient de precaució i desconfiança, una de les entitats que dona suport a LO CAMPUS DIARI, en concret Vivència Aranesa, ha rebut un e-mail d’un despatx d’advocat denominat “TERMINO / BPA-LEGAL / Honeston / Miridindi” que diu que representa el fotògraf Tjerk van der Meulen i ens demana uns diners com indemnització per haver utilitzat una fotografia del seu client publicada al diari barceloní Ara, sense que nosaltres en tinguéssim autorització.
I encara més impactant: l’e-mail donava un número de compte corrent del Banc de Sabadell perquè en féssim l’ingrés. I si en 5 dies no havíem pagat, ens denunciarien al jutjat de Vielha.
L’e-mail escrit en espanyol amb un llenguatge de pinxo de bar extorsionador, el signa un tal Juan Ramón Brustenga, sembla col·laborador de l’advocat Mauricio Pacheco Doria, el qual signa els papers de la denúncia.
Recordant l’estafa de la veïna amb el banc, vàrem pensar que podia ser una estafa.
La fotografia en qüestió era sobre la plataforma Castor, fou publicada per nosaltres l’any 2021 i estava mal referenciada, no posava el nom de l’autor de la fotografia. El nostre fotògraf de capçalera, ens ha sensibilitzat molt i sempre ens diu que cal referenciar les imatges, és un dret i una obligació.
Però aquesta fotografia no posava l’autor i com que han passat 4 anys (4 anys !!!) no sabem d’on va sortir i creiem que potser de l’agència EFE VERDE o de la Universitat de les Illes Balears, totes dues procedències venen d’acords dins un món universitari.
No sabíem qui era el fotògraf Tjerk van der Meulen i en realitat encara en sabem poc, perquè ni Google ni a les xarxes en diu quasi res. Sembla que és un periodista holandès que diu que treballa al diari Ara.
Com pot ser que l’acusador Tjerk no ens hagi fet una trucada de telèfon per aclarir el tema i s’amagui darrera un despatx d’advocats? Diem que s’amaga, perquè ni el despatx, ni l’Ara ens volen donar una manera per connectar amb ell.
Un despatx “Termino” que extorsiona per escrit i sembla una “filial” de “Desokupa”. L’extorsionador administratiu senyor Brustenga sembla lligat al partit PP i a la plataforma “Catalunya Bilingüe” i l’advocat Pacheco és professor a la Universitat Internacional de Catalunya i també professor a la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia.
Amb tot aquest panorama, no és per desconfiar?
Perquè a més, no ens demanen treure la fotografia de la polèmica, volen la indemnització.
Nosaltres hem canviat la fotografia de la notícia, evidentment no hem pagat ni un euro i volem parlar directament amb el periodista holandès.
Volem disculpar-nos per no haver referenciat bé el seu treball i explicar-li el periodisme participatiu universitari i escolar, la precarietat del voluntariat, l’associacionisme i el País d’Aran.
I si entre nosaltres no arribem a un acord, volem anar al “Centre de Mediació de Catalunya” per trobar una solució, que nosaltres tenim, molt abans d’anar a un jutjat i embarcar-nos amb advocats depredadors. No inventem res, la llei ho preveu i el sentit comú també.
¿I si el fotògraf holandès té interessos amb les empreses gasístiques i petroquímiques que estant implicades en el Projecte Castor, i per això no vol pactar res i busca la nostra penalització directa, fent mèrits pels seus clients?
I ho hem mirat i bingo.
El senyor Tjerk van der Meulen ha estat un dels fotògrafs oficials contractats de l’empresa INERCO. Aquesta empresa internacional és del sector de la petroquímica, amb una seu a Tarragona, especialitzada en enginyeria tecnològica. INERCO està lligada amb ENAGÀS a través de la seva filial ENAGÁS EMPRENDE, a la vegada lligada per la seva startup VIRA GAS IMAGING. Tots plegats s’han unit per monitoritzar emissions de gasos d’afecte hivernacle.
De moment ja tenim INERCO lligada a ENEGÁS. A la vegada posteriorment el Grup ENAGÁS s’uneix per a un nou Projecte gasístic, creant una nova SL.
En concret: ENEGÁS i el Grup ACS-“Actividades de Construcción y serviciós S.A.” que és l’empresa de Florentino Pérez, creen l’empresa ESCAL UGS S. L. per desenvolupar el Projecte Castor.
Amb tot aquest conglomerat d’empreses i projectes està lligat el nostre fotògraf acusador. No és d’estranyar la seva conducta molt poc conciliadora i potser anant a la recerca de nous encàrrecs “d’imatge” dins dels grups.
No sabem com es diu en holandès, però sobre l’escàndol del Castor: “No es pot repicar les campanes i anar a la processó”.
+++
IMATGE: Instal·lació Wall (2020) de Béatrice Bizot. Cares de ciment. Font: Artsy ©.