Una recerca de l’historiador Pau Vinyes i Roig sobre l’associacionisme catòlic versus l’associacionisme republicà al barri barceloní de Sant Andreu guanya la “XII Beca Terra d’Ateneus”

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) han concedit la «XII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» a la proposta de treball “Associacionisme catòlic versus associacionisme republicà. El Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar i el Centre Obrer Instructiu Andreuenc (1897-1939) presentat per l’historiador Pau Vinyes i Roig.
L’estudi preveu fer una comparativa històrica, social i cultural de dues entitats andreuenques: el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, que avui forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya, i el Centre Obrer Instructiu Andreuenc, que el 1931 bescanviar el nom pel de Avenç Obrer Català, més conegut com el Casinet, i que va desaparèixer arran del triomf dels feixistes el gener del 1939.
El període triat abasta entre el moment de la fundació del Centre Obrer i la data de finalització de la Guerra Civil Espanyola a Sant Andreu de Palomar. Tanmateix, es farà referència als antecedents de les dues entitats així com al context del territori de pertinença per tal d’emmarcar-lo en la dinàmica històrica en què van desenvolupar la seva vida associativa.
El jurat de la Beca -format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU fins el maig de 2024; Pilar Firmas, membre de la junta de la FAC; Alfons Tiñena, responsable de l’Àrea d’Estratègia Corporativa i Subvencions de la FAC, i Victoria Almuni, vicepresidenta primera del patronat de l’Institut Ramon Muntaner, fins el desembre de 2024- ha valorat el fet que es plantegi un estudi partint d’un moment de canvi important per Sant Andreu de Palomar que de ben segur va afectar les dinàmiques socials, la metodologia proposada i la sòlida trajectòria de l’investigador que ja ha realitzat altres estudis sobre l’associacionisme andreuenc.
Pau Vinyes és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, on també va realitzar un màster d’Estudis Històrics. Membre fundador del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i de Tot Història Associació Cultural. Forma part del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals vinculat a la Universitat de Barcelona. Col·labora en diverses revistes i mitjans electrònics locals i ha realitzat com a autor i coautor diferents llibres sobre Sant Andreu de Palomar i la Segona República a Catalunya. Els seus darrers llibres són La Lira, 150 anys fent poble. Recorregut d’una entitat a través de la història de Sant Andreu de Palomar (2020); Castelldefels, temps de República (2023); Celestí Boada, alcalde republicà de Gramanet de Besós afusellat pel franquisme (2023); i recentment ha publicat Sant Andreu de Palomar durant la Segona República (1931-1936)/Harmonia de Palomar durant la Guerra Civil Espanyola (1936—1939) i té en preparació Jaume Carner, de la Solidaritat Catalana a les finances de la República, treball de recerca guanyador de la Beca President Tarradellas 2023 convocada per la Fundació Irla.
La iniciativa de convocar la «Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC, i compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, i Arç Cooperativa.
Aquest ajut, dotat amb 4.000 euros i la publicació del treball per part de l’Editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneista en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.
La col·lecció «Terra d’Ateneus» compta ja amb nou volums publicats: El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de l’historiador David Cao; L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo; La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, de Guillem Puig; Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017), de Victòria Almuni i Eva Garcia; Catalunya a Bèlgica. Història del Casal Català de Brussel·les (1930-2020), de Jordi Bohigas; Modernitat i progrés. Evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020), de Montserrat Baiges i Gerard Pamplona; Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta. Memòria popular de l’associacionisme cultural i polític a dos barris obrers, de María Jesús Vidal, Sheila García i Isabel Centeno; L’Aliança i l’Ateneu Colón. Bressols de ciutadania, de Maria Favà Compta i Cafè, billar i sala. L’Associacionisme a Sant Joan Despí (1874-1975) de Alejandro Ros Mateos.
+++
Fotografia: L’historiador Pau Vinyes i Roig. (K de comunicació ©).