Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El DISCURS de la Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen a la sessió de Clausura de la Cimera d’Acció d’Intel·ligència Artificial celebrada a Paris

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El DISCURS en versió catalana (Redacció de LO CAMPUS DIARI / European Union, 2025 ©)

Merci, senyor president, cher Emmanuel,

Presidents,

La Vostra Altesa Serena,

Primers Ministres,

Excel·lències,

Senyores i senyors,

Aquesta és la tercera cimera sobre seguretat de la IA en poc més d’un any. En el mateix període s’han llançat tres noves generacions de models d’IA cada cop més potents. Alguns esperen models que s’apropin al raonament humà d’aquí a un any. Les cimeres anteriors es van centrar a establir les bases per a la seguretat de la IA. Junts, vam construir un consens compartit que la IA serà segura i que promourà els nostres valors i beneficiarà la humanitat. Però aquesta Cimera es centra en l’acció. I això és exactament el que necessitem ara mateix. Ha arribat el moment de formular una visió d’on volem que la IA ens porti, com a societat i com a humanitat. I llavors hem d’actuar i accelerar Europa per arribar-hi. Això és el que m’agradaria abordar avui. El lloc específic d’Europa en la carrera mundial per la IA.

Volem que Europa sigui un dels continents líders en IA. I això significa adoptar una forma de vida on la IA estigui a tot arreu. La IA ens pot ajudar a augmentar la nostra competitivitat, protegir la nostra seguretat, reforçar la salut pública i fer que l’accés al coneixement i la informació sigui més democràtic. I això és el que vosaltres, emprenedors i investigadors, inversors i líders empresarials, esteu mostrant aquí a París. Aquesta és una visió del continent d’IA en què volem convertir-nos.

Massa sovint, sento que Europa arriba tard a la carrera, mentre que els EUA i la Xina ja han avançat. No estic d’acord. Perquè la carrera de la IA està lluny d’haver acabat. La veritat és que només estem al principi. La frontera es mou constantment. I el lideratge global encara està en joc. I darrere de la frontera, hi ha tot el món de l’adopció de la IA. La IA tot just s’ha començat a adoptar en els sectors clau de la nostra economia i per als reptes clau dels nostres temps. Aquest hauria de ser el focus d’Europa. Apropant la IA a aplicacions específiques del sector i aprofitant el seu poder per a la productivitat i les persones. Aquí és on Europa realment pot liderar la carrera. Per tant, Europa té tot a guanyar.

Però necessitem un enfocament propi i distintiu de la IA. Massa sovint, he sentit que hauríem de replicar el que fan els altres i córrer després dels seus punts forts. Crec que, en canvi, hauríem d’invertir en allò que podem fer millor i aprofitar els nostres punts forts aquí a Europa, que són el nostre domini de la ciència i la tecnologia que hem donat al món. Com mostra aquesta cimera, hi ha una marca europea diferent d’IA. Ja està impulsant la innovació i l’adopció. I va agafant velocitat. Quines són, doncs, les seves principals característiques? En primer lloc, la IA europea se centra en l’adopció d’IA en aplicacions complexes, utilitzant les nostres dades i coneixements industrials i de fabricació únics. En segon lloc, la IA europea és cooperativa. Reuneix talents de diferents països, sectors i procedències. És el mateix esperit del nostre enfocament col·laboratiu de la ciència, que ha produït molts avenços i una gran quantitat de talent. Només penseu en Horizon Europa. I en tercer lloc, la IA europea adopta el poder del codi obert. I el codi obert es pot estendre molt més ràpidament, juntament amb els sistemes propietaris. És per tots aquests motius que l’escena de les start-ups d’IA a Europa està en auge. El nombre d’unicorns ha augmentat deu vegades en pocs anys. Així doncs, aquesta marca europea d’innovació oberta està donant resultats. Però ara s’ha de sobrealimentar. I per això es tracta d’una Cimera d’Acció d’IA.

Actuarem de dues maneres principals. En primer lloc, volem accelerar la innovació. Europa té alguns dels superordinadors públics més ràpids del món. Ara els posem al servei de les nostres millors start-ups i científics, perquè puguin forjar la IA que necessitem. En només uns mesos hem establert un rècord de 12 fàbriques d’IA. I hi invertim 10.000 milions d’euros. Això no és una promesa: està passant ara mateix i és la inversió pública més gran del món per a la IA, que desbloquejarà més de deu vegades més inversió privada. El nostre objectiu és que totes les empreses, no només els grans jugadors, puguin accedir a la potència informàtica que necessita. Volem que els desenvolupadors d’IA competeixin en funció de la seva innovació, no només pel seu accés als xips o la mida de la seva potència financera.

I ara també portem AI Factories al següent nivell, amb AI Gigafactories. Infraestructura de dades i informàtica molt gran, per formar models molt grans. Volem replicar la història d’èxit del laboratori del CERN a Ginebra. El CERN acull l’accelerador de partícules més gran del món. I permet que les millors i les ments més brillants del món treballin juntes. Volem que passi el mateix a les nostres Gigafactories d’IA. Proporcionem la infraestructura per a una gran potència de càlcul. Investigadors, emprenedors i inversors podran unir forces. Els talents del món són benvinguts. Les indústries podran col·laborar i federar les seves dades. Estem creant l’espai segur per a ells, com l’espai europeu de dades de salut. Perquè la IA necessita competència però també col·laboració. I la IA necessita la confiança de la gent i ha de ser segura. Aquest és l’objectiu de la Llei d’IA: establir un únic conjunt de normes de seguretat a tota la Unió Europea (450 milions de persones), en lloc de 27 regulacions nacionals diferents. I la seguretat és en interès de les empreses. Al mateix temps, ho sé, hem de facilitar-ho, hem de retallar la burocràcia. I ho farem.

Finalment, la potència computacional requereix un capital financer substancial immediat, tant del sector públic com privat. En aquest context, donem la benvinguda a la Iniciativa Europea de Campions d’IA que promet 150.000 milions d’euros de proveïdors, inversors i indústria. Avui puc anunciar amb la nostra iniciativa InvestAI que podem recarregar 50.000 milions d’euros. Així, pretenem mobilitzar un total de 200.000 milions d’euros per a inversions en IA a Europa. Ens centrarem en aplicacions industrials i de missió crítica. Serà la col·laboració públic-privada més gran del món per al desenvolupament d’una IA fiable.

Finalment, la IA cooperativa pot ser atractiva més enllà d’Europa, fins i tot per als nostres socis del sud global. Amb aquest esperit, donem suport totalment a la Fundació AI que s’està posant en marxa avui. La IA pot ser un regal per a la humanitat. Però hem d’assegurar-nos que els beneficis siguin generalitzats i accessibles per a tothom. Volem que la IA sigui una força per al bé. Volem una IA on tothom col·labori i tothom es beneficiï. Aquest és el nostre camí, el nostre camí europeu.

Moltes gràcies.

Ursula von der Leyen, Presidenta de la Comissió Europea.

Cimera d’Acció d’Intel·ligència Artificial celebrada a Paris.

11/02/2025

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere