Cimera sobre intel·ligència artificial de París: Els Estats Units i el Regne Unit rebutgen el manifest comú per una IA “oberta” i “inclusiva”

La Cimera sobre intel·ligència artificial de París acaba amb divisió entre els països que reclamen una tecnologia més ètica i els que demanen acabar amb les regulacions al sector
La Cimera internacional sobre intel·ligència artificial ha acabat a París (11/02/2025) confrontant dues visions del món: d’una banda, la dels amfitrions de la trobada, els socis europeus, que aposten per un desenvolupament regulat i obert d’aquesta tecnologia; a l’altra banda, els Estats Units, juntament amb el seu aliat tradicional, el Regne Unit, que s’oposen frontalment a qualsevol mena de legislació.
El president francès, Emmanuel Macron, principal promotor de la cimera, ha defensat en la seva intervenció final la necessitat d’un “multilateralisme de la intel·ligència artificial”, que suposi “imposar regles” per evitar que aquesta tecnologia pugui arribar a esdevenir una eina de “fragmentació”.
Un discurs que ha anat acompanyat d’una declaració, signada i validada per 61 països, entre els quals l’Índia i la Xina, i també organitzacions regionals, com la Unió Europea o la Comissió de la Unió Africana. Però amb una absència destacada: la de Washington.
Els Estats Units denuncien “una regulació excessiva”
Els Estats Units volen continuar sent líders en solitari de la IA. Representats pel seu vicepresident, J. D. Vance, ho han deixat ben clar al ple de la cimera davant d’altres líders com Macron, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el primer ministre indi, Narendra Modi, o el viceprimer ministre xinès, Zhang Guoqing.
Vance ha criticat durament la “regulació excessiva” que volen aplicar els organismes europeus i considera que podria “matar un sector en plena transformació”.
Alhora, ha aprofitat per llançar un missatge especialment dirigit a la Xina, en què ha deixat clar que no es refia del seu nou llenguatge artificial, el DeepSeek, ni de la plataforma TikTok:
“Alguns règims autoritaris han robat i utilitzat la IA per reforçar les seves capacitats militars, d’intel·ligència i de vigilància, capturar dades estrangeres i crear propaganda per soscavar la seguretat nacional d’altres nacions. Vull ser clar: aquesta administració bloquejarà aquestes activitats.”
Una amenaça per continuar dominant un sector que volen sense regulacions. Fins i tot, a costa de perdre aliats occidentals, excepte el Regne Unit. El Japó i el Canadà s’han unit també a la declaració final per a una IA sostenible i inclusiva que han signat 61 països, inclosa la Xina.