EDITORIAL: El “Qüestionari LO CAMPUS DIARI als Sindicats de Catalunya 2025”

Haver escrit aquest EDITORIAL respon a una convicció profunda que en la tan necessària revolució educativa, que ens cal a l’ensenyament a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears, el paper dels Sindicats és fonamental.
De fet, no parlem només de les nostres associacions sindicals, sinó que parlem dels seus membres que son els mestres i els professors d’escoles i instituts i d’altres centres docents escolars. (I diem escolars, perquè deixem els professors universitaris a part i per unes altres discussions).
¿Es pot fer una política educativa des de les institucions sense els mestres i els professors -dones i homes-, i sense les seves organitzacions sindicals?
Doncs alguns partits, governs, consellers /conselleres creuen que sí. Això no és una teoria, és un fet provat, amb sigles, Presidents, noms i cognoms. I ara, com ho tenim amb el Govern del President Illa?
A LO CAMPUS DIARI ens hem proposat participar modestament en el “Debat sobre l’Educació” i ho hem fet i ho seguirem fent: informant i opinant. Opinant nosaltres i cercant altres opinions i això fet des del pluralisme, i a més des de l’entusiasme, per com dèiem al principi “la tan necessària revolució educativa” entre moltes altres coses, necessita revaloritzar i dignificar socialment els mestres i els professors, i tot això sense una implicació real de tothom no hi haurà el canvi radical de les escoles i universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
LO CAMPUS DIARI ha preparat una nova Sèrie per publicar sobre ensenyament i per començar hem articulat un “Qüestionari sobre Educació a Catalunya 2025” i hem demanat que sis Sindicats de Catalunya el respongués.
Els sis sindicats són: l’Associació Sindical de Professors d’Ensenyament Públic de Catalunya – Sindicat de Professors de Secundària; Comissions Obreres de Catalunya; la Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya; l’Intersindical – Confederació Sindical Catalana; UGT Catalunya i la Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya – Federació Sindical de l’Ensenyament de Catalunya.
Com es pot veure hi ha molta pluralitat i a més nosaltres els hem dit que publicarem les seves respostes quan les anem rebent aquest febrer, sense que nosaltres li donem prioritat a ningú.
I això ens porta a una idea final que seguim com a línia editorial de LO CAMPUS DIARI, que és saber distingir entre representació i representativitat sindical, per això truquem a la porta de tots, de tots els sindicats.
No descobrim res de nou, perquè és de manual, si diem que la representació és un criteri quantitatiu. L’indicador usual és el nombre d’afiliats i constitueix el criteri fonamental per a mesurar la força dels sindicats en l’àrea anglosaxona.
Mentre que la representativitat és un criteri qualitatiu que utilitza diferents criteris per a mesurar la força dels sindicats, com són els criteris de proporcionalitat política i els d’audiència electoral (eleccions sindicals). Aquests criteris són típics de països llatins.
Amb aquests dos conceptes hem fet la tria dels sindicats pel Qüestionari.
El “Qüestionari LO CAMPUS DIARI als Sindicats de Catalunya 2025” és breu i compte amb 4 preguntes:
1. Com analitzeu la situació de l’Educació Escolar a Catalunya?
2. Ja passats els 100 dies del Govern del President Illa: Nou Govern i nou Departament d’Educació. Quina és la vostra opinió de la seva actual governança?
3. Quines són les vostres propostes com a Sindicat a curt, mitjà i llarg termini?
4. D’una manera breu: Ens podríeu definir el vostre Sindicat?
+++
L’Associació Sindical de Professors d’Ensenyament Públic de Catalunya – Sindicat de Professors de Secundària ha estat el primer sindicat que ens ha lliurat les seves Respostes al Qüestionari, per això comencem amb ells la Sèrie, publicant les seves respostes i difonent-les, tant en aquest digital LO CAMPUS DIARI, a la nostra Newsletter, com a les Xarxes Socials.
També queda obert el DEBAT on les lectores i lectors poden participar opinant: locampusdiari@gmail.com
+++
IMATGE: Fragment d’una escultura de Sophie Favre © LCD.