Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

En la Universitat Politècnica de Barcelona està en marxa la trobada “XI Diàleg de l’aliança d’universitats europees Unite!”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Campus Diagonal Nord de la Universitat Politècnica de Barcelona acull el “XI Unite! Dialogue”, que amb el lema “Unite Students!: our soul, our core” reuneix al voltant de 500 persones de les nou institucions de l’aliança del 25 al 28 de febrer, en una edició dedicada a l’estudiantat i el seu paper en el futur de Unite!.

‘Unite Students!: our soul, our core’ és el lema d’aquesta edició del Unite! Dialogue, un esdeveniment bianual que en aquesta ocasió té lloc a Barcelona.

El Unite! Dialogue, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i en el qual participaran prop de 500 persones representants de les nou universitats que formen part de l’aliança omple i omplirà durant quatre dies el Campus Diagonal Nord de la UPC d’activitats, tallers interactius, sessions de treball de les diferents comunitats de treball i reunions dels seus òrgans de govern.

La sessió d’apertura del Unite! Dialogue tindrà lloc avui 26 de febrer, de 10 a 11 a l’Auditori de l’edifici Vèrtex, al Campus Diagonal Nord (Plaça Eusebi Güell, 6). Hi participaran el quart tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; el rector de la UPC, Daniel Crespo; el secretari general de UNITE!, Andreas Winkler; la vicerectora de Política Internacional, Lourdes Reig, i l’estudiant de doctorat Milika Zivanic, els quals iniciaran un debat sobre diversitat, creativitat i innovació. La sessió comptarà amb una actuació del pianista i doctor honoris causa per la UPC Ignasi Terraza i el seu Trio

Des de Unite!, les nou universitats membres treballen per dissenyar i consolidar un nou model d’universitat europea que ofereixi una educació i recerca d’excel·lència enfocada en els grans reptes socials i tecnològics actuals. Les comunitats (equips de treball) de les nou universitats ja han desenvolupat participat en projectes i activitats per a la implantació dels futurs graus europeus o la creació, entre altres, d’una Escola Europea de Doctorat al voltant d’àrees estratègiques per a l’aliança i per a Europa com són  energia sostenible, intel·ligència artificial, indústria 4.0, emprenedoria, enginyeria biològica (i biotecnologia), espai, ciberseguretat i ciutats sostenibles i aigua.

Unite!, amb el seu enfocament tecnològic, està redefinint el perfil dels futurs enginyers i enginyeres, identificant les noves competències que hauran d’adquirir, les disciplines i àmbits emergents que han de dominar, així com les metodologies d’ensenyament més adequades per assolir aquests objectius. En l’àmbit de la recerca, el propòsit ha estat crear espais de col·laboració, compartir infraestructures i projectes per avançar amb més agilitat i fomentar la creació d’ecosistemes d’innovació en les regions europees mitjançant un model de cooperació.

L’aliança vol transformar l’educació superior a Europa a través de la cooperació transnacional, la mobilitat acadèmica i la innovació pedagògica. 

Activitats clau durant la trobada

En el decurs del Unite! Dialogue es presentaran els avenços dels projectes competitius europeus en què cooperen les diferents universitats de l’aliança. Així mateix, es faran sessions de treball de les diferents comunitats Unite! i reunions dels òrgans de govern de l’aliança i dels vicerectors de les universitats membres.

Alguns dels moments destacats inclouen el concurs ‘Your Thesis in 3 minutes’, en què tres doctorands de cada universitat presentaran la seva recerca en només 3 minuts. A més, hi haurà una sessió de matchmaking‘Inspiring Young technological talent’, que connectarà estudiants universitaris amb estudiants de secundària, en un format híbrid, a través de projectes tecnològics d’impacte social. Aquests projectes, desenvolupats per estudiants de Unite!, inspiraran nous reptes col·laboratius per a secundària.

A l’agenda també hi ha les U!Talks, a càrrec d’estudiants de les nou universitats Unite!, que compartiran reflexions, històries i passions que els mouen. Aquestes activitats es retransmetran en directe a través del canal de Youtube de l’aliança. Igualment, hi haurà diferents activitats liderades pels clubs socials de l’aliança, com el club de senderisme, el club de cuina o el cor musical.

Unite!: un ecosistema d’aprenentatge i recerca internacional

L’aliança està formada per 9 universitats de referència en els àmbits de l’enginyeria, la ciència, la tecnologia i l’arquitectura: la UPC, l’Aalto University (Finlàndia)Grenoble INP-UGA (França)Technische Universität Darmstadt (Alemanya)KTH Royal Institute of Technology (Suècia)Politecnico di Torino (Itàlia)Universidade de Lisboa (Portugal) i Wrocław University of Science and Technology. Aquestes institucions aporten la seva experiència i excel·lència acadèmica per construir un ecosistema d’aprenentatge i recerca internacional. En conjunt, els socis sumen 167.000 estudiants i graduen cada any 36.700 persones. Cooperen estretament en més de 80 projectes de la Unió Europea (UE) i fomenten l’intercanvi d’estudiants.

L’objectiu principal de Unite! és crear un nou model d’universitat europea que ofereixi una educació i recerca d’excel·lència enfocada en els grans reptes socials i tecnològics actuals. Un espai universitari europeu, en què la mobilitat, la col·laboració i l’aprenentatge siguin flexibles i accessibles per a estudiants, personal docent i investigador, i personal de gestió, administració i serveis, amb un  accés més ampli a oportunitats acadèmiques i professionals.

Per assolir aquests reptes, Unite! desenvolupa programes conjunts d’estudis; impulsa la mobilitat física, virtual i combinada; promou la inclusió i la diversitat, i estableix una infraestructura digital que permeti l’educació compartida entre les universitats associades, el Unite! Metacampus.

Unite! promou els valors europeus, enforteix la identitat europea, impulsa la transformació institucional de les seves universitats i construeix un ecosistema d’innovació que connecti universitats, empreses i institucions públiques.

Finançament

Unite! va ser una de les primeres 17 aliances seleccionades el 2019 sota el programa marc Erasmus+ per participar en una fase pilot de 3 anys per establir les bases de les futures Universitats Europees. Aleshores l’aliança estava formada per set universitats. El 2020, Unite! es va involucrar en la iniciativa ‘Science with and for Society’ dins del programa Horizon 2020, que va permetre innovar en la dimensió de Recerca i Innovació. Tot i que el projecte UNITE.H2020 va finalitzar el 2023, va ser clau per ampliar les àrees d’innovació de l’aliança.

El 2022, Unite! —ara amb dues noves universitats sòcies: Wroclaw Tech(Polònia) i TU Graz (Austria)—, va ser reseleccionada per una segona fase del programa Erasmus + per continuar amb el desplegament complet dels seus projectes.

A part de la seva principal font de finançament mitjançant Erasmus+ i Horizon 2020 (fins al 2023), Unite! busca constantment noves oportunitats de col·laboració i finançament a través d’altres programes competitius de la Comissió Europea. La UPC ha tingut un paper destacat de lideratge en alguns d’aquests projectes.

L’oferta formativa de Unite!

Unite! ha desenvolupat diversos catàlegs de formació per reforçar la cooperació entre les universitats membres en àrees clau com la docència, la recerca i la innovació. Per als estudiants, l’oferta formativa de Unite! inclou cursos, màsters conjunts, programes de doctorat, activitats extracurriculars i MOOCs. Per als i les docents, s’han creat diferents recursos i caixes d’eines i guies, a més de cursos col·laboratius. Igualment, tant per al professorat com per al personal, la plataforma ofereix un programa anual de formació.

Iniciatives destacades

En el decurs d’aquests anys, Unite! ha impulsat múltiples projectes per reforçar la cooperació entre les universitats membres. A més de l’Escola Europea de Doctorat i el Unite! Metacampus, s’ha impulsat el Unite! Seed Fund per finançar projectes col·laboratius entre universitats sòcies. També s’ha creat programes de mobilita amb la participació de més de 4.000 estudiants, dobles titulacions i programes conjunts i diferents línies de col·laboració amb empreses i institucions. Un dels projectes d’estudiants destacats ha estat la iniciativa UTrain!, en què estudiants de les universitats membres han fet propostes per millorar la xarxa ferroviària europea.

Projectes amb finançament europeu

A part de la seva principal font de finançament mitjançant Erasmus+ i Horizon 2020 (fins al 2023), Unite! busca noves oportunitats de col·laboració i finançament a través de programes competitius de la Comissió Europea. La UPC té una participació important en alguns d’aquests projectes, entre d’altres, Unite!Energy, finançat pel programa Marie Skłodowska-Curie (MSCA) dins del Programa Horizon Europa, centrat a aprofitar l’hidrogen com a mitjà d’emmagatzematge d’energia química, mitjançant tecnologies avançades d’electròlisi i fotoelectròlisi. Altres projectes són Unite! WIDENING, que busca millorar l’excel·lència científica i la valorització del coneixement a través d’una major col·laboració amb universitats de països Widening i no-Widening, o el GreenChips-EDU, finançat per la Comissió Europea i l’Agència Austríaca de Promoció de la Recerca, que té com a objectiu accelerar la formació de treballadors qualificats en microelectrònica i redefinir els criteris per a la localització de plantes de producció, amb un focus en educació i desenvolupament de talent.

Dossier de premsa complet … clicar aquí

Programa de l’XI Diàleg de l’aliança d’universitats europees Unite! … clicar aquí 

IMATGE: Fotografia de família dels assistents a “Unite! Dialogue” 2025. UPC ©.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere