Posicionament de la xarxa d’universitats la “League of European Research Universities” (LERU) sobre l’anomenat “Paquet d’Educació Superior”: “El Grau Europeu: no és el moment de reduir l’ambició”

En la seva publicació sobre les aliances d’universitats europees, publicat el novembre de 2024 (1), la LERU / “League of European Research Universities” / Lliga d’Universitats d’Investigació Europees, va acollir amb satisfacció l’anunci del “Paquet d’Educació Superior” (HEP) de la Comissió Europea com un primer pas en línia amb les necessitats expressades del sector universitari europeu.
El HEP, tot i que no té un enfocament legislatiu, proposa diverses accions, com ara la creació d’un títol europeu (i segell), un laboratori de polítiques de titulació europea, un fòrum anual de titulacions europeus, així com nous incentius de finançament sota Erasmus+.
Fins i tot després de dues dècades d’assoliments significatius a través del programa Erasmus Mundus i iniciatives similars, encara queden obstacles per oferir títols conjunts transfronterers tret que els Estats Membres i els Països Associats adoptin noves iniciatives legals. De fet, els recents projectes d’experimentació de polítiques han generat coneixements i experiències addicionals valuoses. Aquestes idees es resumeixen en un informe recent de la Comissió Europea (2), que destaca la viabilitat de la iniciativa.
L’informe reconeix els enfocaments innovadors desenvolupats i provats en els darrers anys per les aliances d’universitats europees. També deixa clar que els passos addicionals, inclosa la legislació, són fonamentals per permetre que aquestes aliances assoleixin tot el seu potencial.
En aquest sentit, LERU vol tornar a subratllar la importància del títol (i del segell) europeu com a forma d’enfortir l’Educació Superior Europea (EHE) i millorar la competitivitat fomentant programes conjunts transnacionals d’alta qualitat vinculats a la recerca destacada.
Atesa l’ambició de la Unió Europea de posar la investigació i la innovació al centre de la seva economia, és d’una importància fonamental cultivar el talent, l’experiència, les habilitats i les capacitats que impulsen aquests avenços. Tenint en compte la complexitat d’aquest repte i per tal d’optimitzar les oportunitats d’èxit, és important mantenir l’impuls per avançar en l’Àrea d’Educació Superior. S’han identificat barreres rellevants i ja s’han proposat possibles solucions. Ara cal un lideratge fort de la Comissió Europea per animar els Estats Membres a participar de manera significativa en la iniciativa tot respectant i reconeixent l’autonomia de les universitats.
La LERU advoca perquè la Unió Europea i els Estats Membres desenvolupin el marc legal necessari i les accions específiques per simplificar les complexitats actuals de la col·laboració transnacional. També és important preservar la claredat de l’estructura actual dels graus, màsters i doctorats i garantir el valor afegit dels programes conjunts pel que fa a activitats concretes i adquisició de competències específiques.
També calen mesures addicionals, com la millora ràpida dels mecanismes de garantia de la qualitat, el desenvolupament de mecanismes de finançament sòlids i a llarg termini vinculats a l’establiment de titulacions conjuntes, prioritzar la inclusió i establir una col·laboració periòdica amb els empresaris i les organitzacions patronals de tot el continent per tal que el Grau Europeu sigui un èxit.
Els nous esquemes de finançament haurien de ser introduït no només per donar suport a programes de grau conjunts, sinó també per fomentar formats innovadors de mobilitat, i també s’hauria d’establir un criteri per a un títol conjunt, a tots els nivells d’educació superior.
Per fer front als reptes actuals vinculats a les necessitats de competències d’Europa per a la doble transició digital i verda, però també amb les tendències demogràfiques canviants i la necessitat de reforçar l’autonomia d’Europa en un paisatge geopolític complex, hem d’introduir una nova visió dels programes d’educació superior. És el moment de fer les transformacions estructurals que requereix el mercat laboral. Les universitats LERU estan preparades per a aquest repte. Demanem una acció més decidida cap a una competència compartida de la Comissió Europea i els Estats Membres en educació, treballant estretament amb els Països Associats. Els instem a actuar ara i a aconseguir un veritable Espai Europeu d’Educació Superior.