Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya torna més potent i creativa al MWC Barcelona i al 4YFN

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Text amb la plena ajuda de l’Oficina de Mitjans de Comunicació / Servei de Comunicació de la UPC.

         La innovació tecnològica de la UPC al MWC Barcelona 2025

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), a través del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), torna a ser present al MWC Barcelona 2025, el congrés mundial de tecnologia i connectivitat, que tindrà lloc del 3 al 6 de març al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. En un estand situat al pavelló de la Generalitat de Catalunya (Congress Square, CS220, booth 27), la Universitat mostrarà les seves capacitats tecnològiques, projectes i solucions avançades en àmbits com la connectivitat intel·ligent, la mobilitat connectada, el 5G, la indústria connectada i la seguretat en tecnologies mòbils.

Entre altres tecnologies, (vegeu el portafoli), s’exhibiran tres prototips desenvolupats a la Universitat:

→  MyGAIT és una plantilla intel·ligent capaç de mesurar la força i el moviment del cos per estimar la variabilitat de l’estat cardiovascular de les persones amb Parkinson. Aquesta plantilla pot proporcionar dades objectives sobre l’evolució del pacient i ajudar els metges a prescriure un tractament més personalitzat i efectiu, millorant així la qualitat de vida d’aquestes persones. Desenvolupada pel Grup de recerca d’Instrumentació, Sensors i Interfícies (ISI) de la UPC, conjuntament amb investigadors de la Universitat de Saragossa, la plantilla contribuirà a evitar caigudes i la congelació de la marxa, així com a millorar l’efectivitat de tractaments fisioterapèutics i farmacològics en pacients.

→ 6G-EWOC és una xarxa que, combinant intel·ligència artificial amb tecnologies 6G, sistemes de teledetecció i comunicació òptica (sense fil i per fibra òptica), permet que els vehicles, tant autònoms com conduïts per humans, puguin circular de forma segura i evitar possibles accidents en zones amb molt de trànsit o molt concorregudes. El sistema permet detectar objectes, altres vehicles o persones que hi ha al voltant, i conèixer amb precisió, a quina distància es troben, a quina velocitat van i en quina direcció. Proporciona un mapa detallat, complet i actualitzat en temps real perquè la conducció sigui tan segura com sigui possible.

La demostració que es podrà veure al MWC mostrarà un exemple de fusió multimodal, amb un radar, per detectar la distància dels objectes; un detector, que identifica objectes amb la mida i moviments característics de les persones, i una càmera que reconeix les persones mitjançant un model d’anàlisi d’aprenentatge profund. El disseny d’aquesta tecnologia forma part d’un projecte europeu coordinat pel Centre de Comunicacions Avançades de Banda Ampla (CCABA) de la UPC i amb la participació de diferents centres de recerca de la Universitat i altres 11 socis europeus, entre empreses i centres tecnològics.

→ ELEGANT i 6G-OpenLab: és una infraestructura única com a banc de proves en condicions reals per a aplicacions 6G. Es tracta d’una xarxa híbrida de comunicacions òptiques i xarxes mòbils distribuïda entre dos campus de la UPC separats per 34 km: el Campus Diagonal Nord, a Barcelona, i el Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels. Servirà per testejar i facilitar la implantació de vehicles autònoms, control de cultius intel·ligents, serveis d’emergència més eficients, drons connectats i altres noves tecnologies.

La demostració de la plataforma que es farà al MWC inclou un ordinador i un cotxe petit per mostrar el funcionament d’un sistema de detecció de senyals de trànsit en temps real en entorns urbans controlats. Utilitzant transmissió segura de vídeo i algoritmes d’aprenentatge profund, el sistema detecta i processa senyals de trànsit de manera eficient, aprofitant la capacitat dels nodes d’edge computing per prendre decisions en temps real. Aquest banc de proves es posarà a disposició de les empreses a partir del 2026. En el disseny d’aquesta xarxa hi treballen diversos grups del Centre de Comunicacions Avançades de Banda Ampla (CCABA).

A més d’aquestes innovacions tecnològiques, es mostraran altres projectes en àmbits com la mobilitat urbana, la salut i la sostenibilitat.

La UPC projecta el seu ecosistema emprenedor al 4YFN 2025

L’esperit emprenedor i el talent més innovador de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) es connecten, un any més, al 4YFN 2025: del 3 al 6 de març, 20 empreses de base tecnològica impulsades per investigadors i investigadores, estudiants i ‘alumni’ de la Universitat s’exposaran en aquesta trobada internacional dedicada a les empreses emergents i a l’emprenedoria i que se celebra en paral·lel al Mobile World Congress (MWC), al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Un desplegament de start-up i spin-off que es podran veure a l’estand UPC i a la UPC Pitching Session —novetat d’aquest any. A l’estand de la Universitat, ubicat al Hall 8.1 (estand  8.1C33A & 8.1C33B), 16 empreses que formen part de l’ecosistema emprenedor UPC mostraran les seves solucions més innovadores. I, per primera vegada, el talent emprenedor de la Universitat també mostrarà múscul a la UPC Pitching Session: un espai des d’on 12 spin-off i start-up presentaran les seves propostes al públic del saló.

Els dies 3 i 4 de març, a l’estand UPC seran presents les següents empreses:

  • PowerDIW, que desenvolupa impressores 3D basades en la tecnologia Direct Ink Writing (DIW), especialitzades en la fabricació de peces amb materials avançats com ceràmica i metalls mitjançant un sistema d’extrusió d’alta força.
  • Algorae, una empresa que potencia la mobilitat i el transport sostenible amb un software per a la planificació de rutes diàries. La solució que proposen s’ha aplicat en el transport de mercaderies i en la gestió del transport porta a porta per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Vincer.AI, una spin-off que ofereix una plataforma per auditar i certificar sistemes d’intel·ligència artificial (IA) en el sector sanitari, simplificant el compliment normatiu mitjançant fluxos de treball semiautomatitzats.
  • TalentYouAi, una plataforma d’aprenentatge en línia impulsada per IA, dissenyada per a la formació corporativa. Ofereix funcionalitats com rols de joc interactius, qüestionaris generats per IA i aules virtuals, amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de la formació i optimitzar el procés de selecció de personal.
  • It’s On, que ofereix serveis de monitoratge remot en temps real i assistència de vídeo per a produccions audiovisuals. La seva plataforma de transmissió en directe permet als equips i clients supervisar rodatges des de qualsevol lloc del món, com si estiguessin presents físicament al set.
  • Electra Sphere Innovations, especialitzada en solucions d’Internet de les Coses (IoT), M2M (Machine to Machine) i sistemes telemàtics per a vehicles. El seu producte principal, TrackTruck, és un sistema de gestió de flotes que permet monitorar i optimitzar operacions en temps real, millorant l’eficiència i la seguretat en sectors com la mineria, la construcció i l’agricultura.
  • MORE – Mobility Report, una start-up que ofereix solucions interactives per a la participació ciutadana en la mobilitat urbana.
  • Tracks Co2, una empresa que utilitza la intel·ligència artificial i dades satel·litals per monitorar els projectes que impulsen les empreses per compensar l’emissió de carboni.

Els dies 5 i 6 de març, les empreses que mostraran les seves solucions seran:

  • Aridditive, especialitzada en la impressió 3D de formigó per a la construcció prefabricada i mobiliari urbà. La seva tecnologia avançada optimitza l’ús de materials, redueix el temps de fabricació i disminueix les emissions de carboni en el sector de la construcció.
  • NIMBLE Diagnostics, sorgida juntament amb l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Universitat de Barcelona (UB), ha creat el primer dispositiu mèdic per monitorar pacients amb stents implantats.
  • Virmedex, creada juntament amb la UB, desenvolupa jocs seriosos per a la formació especialitzada en l’àmbit mèdic. Un exemple és la plataforma per a l’entrenament en bypass cardiopulmonar (BCP) per comprendre com fer funcionar la bomba de circulació extracorpòria com si s’estigués dins del quiròfan.
  • Point Pressure, que desenvolupa un dispositiu mèdic portàtil per millorar el moviment de les extremitats inferiors en pacients amb patologies o lesions del sistema nerviós central. El seu dispositiu ofereix una solució no invasiva i no farmacològica per a persones amb trastorns del moviment derivats d’accidents cerebrovasculars, paràlisi cerebral o esclerosi múltiple.
  • Neod, que ofereix un assistent personal que ajuda a simplificar les tasques diàries i maximitzar la productivitat. Centralitza les tasques, les reunions i esdeveniments i les notes en una única plataforma.
  • PlasmAccelerate, que combina biomaterials i plasma fred per al desenvolupament de tractaments innovadors contra el càncer.
  • Muvity, que ha desenvolupat una plataforma de telerehabilitació ludificada per a persones amb lesions cròniques. L’usuari fa exercicis o juga amb jocs dissenyats amb terapeutes i pot interactuar amb el sistema, fet que permet una experiència de rehabilitació més accessible i autònoma.
  • Systellar Space, que utilitza la intel·ligència artificial per transformar el disseny de satèl·lits, impulsant la innovació i l’eficiència en la tecnologia espacial.


UPC Piching session, la novetat d’aquest any

En el marc del 4YFN, la UPC organitza dos esdeveniments clau, que tindran lloc el dimecres 5 de març:

→ UPC Pitching Session (de 16 a 17 h, Pitching Stage, Hall 8.1) – 12 startups i spin-offs seleccionades presentaran els seus projectes davant d’inversors, representants institucionals i actors clau del sector. És l’única universitat que impulsa aquesta iniciativa, evidenciant la rellevància de l’ecosistema emprenedor de la UPC a Catalunya.

Les empreses que participaran en aquesta sessió són Algorae, BrainFocus (que desenvolupa eines de diagnòstic per millorar l’eficàcia de la cirurgia en pacients amb epilèpsia resistent als fàrmacs), ElectraSI, Ikusa Cybersecurity (que ajuda les empreses a prevenir la filtració de dades personals i a eliminar el rastre d’informació sensible que els seus empleats deixen a Internet), Ludium Lab (que han desplegat una tecnologia de virtualització d’aplicacions i streaming interactiu a través del núvol a un cost reduït), Muvity, NIMBLE Diagnostics, PlasmAccelerate, SLIMOP Space (dedicada a revolucionar l’observació terrestre mitjançant el desenvolupament de telescopis orbitals lleugers i de baix cost per a petits satèl·lits i nanosatèl·lits), Systellasr Space, talenYouAi i Virmedex.

→  UPC Networking Event (a partir de les 17 h, a l’UPC Startup Corner, 8.1C33) – una trobada informal per fomentar el networking entre els diferents actors de l’ecosistema emprenedor, innovador i de transferència tecnològica.

Més innovació UPC
A banda d’aquestes iniciatives, moltes altres de les empreses de base tecnològica impulsades per la comunitat UPC exposaran els seus projectes en diferents estands, com ara Able Human Motion, BrainFocus Labs, Inmersia, Ludium Lab, Mitiga Solutions, Miwendo Solutions, Nanochronia, Techwich, Vaive Logistics, Wivi Vision, YPlasma i Hypergraph.

Diferents spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) tindran presència al 4YFN, així com BlueNetCat —la xarxa d’R+D+I Marítima de Catalunya liderada per la UPC— i Xartec Salut —la xarxa d’R+D+I de referència en l’àmbit de healthtech, liderada pel Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC.

+++

IMATGE: UPC ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere