Moviment “Stand Up for Science”: Els científics s’oposen a l’obscurantisme de Trump, tant als Estats Units com a Europa, sobretot a França

En resposta als atacs de Donald Trump a la ciència, investigadors de tot el món es van manifestar divendres passat (07/03/2025). Un moviment a gran escala per construir una ciència lluny dels “règims totalitaris”.
Els científics lluiten
Es va realitzar una marxa per defensar la ciència a Washington i a desenes de ciutats dels Estats Units, a càrrec del moviment “Stand Up for Science”. Aquestes mobilitzacions s’han estes a Europa, sobretot a França.
La iniciativa és una resposta a la brutal repressió contra la recerca, iniciada per l’administració Trump des del 20 de gener, quan va assumir el càrrec com a president dels Estats Units.
Des que el president republicà va tornar a la Casa Blanca al gener, ha reduït els fons federals per a activitats científiques, va retirar el país de l’Organització Mundial de la Salut i de l’Acord Climàtic de París, a més d’intentar acomiadar centenars d’investigadors sanitaris i climàtics.
En resposta, acadèmics, estudiants, metges, enginyers i polítics van sortir als carrers a Nova York, Washington, Boston, Chicago o Wisconsin per expressar el seu descontentament amb el que consideren un atac sense precedents contra la ciència.
Retallades pressupostàries i acomiadaments massius a institucions de recerca i laboratoris, supressió de dades científiques, censura i filtratge ideològic del finançament, entre altres atacs al món científic.
Trump també ha emprès una croada dràstica per retallar despeses, inclosa la cooperació internacional, alhora que promet reduir la plantilla d’empleats públics, tasca que ha encomanat al multimilionari i ara lleial assessor Elon Musk.
La violència de l’atac ha agafat per sorpresa la comunitat investigadora
“Hi va haver un moment de xoc als Estats Units”, diu Olivier Berné, astrofísic del CNRS i co-iniciador a França de la mobilització “Debout pour les sciences”. Els meus companys d’allà ja no gosen parlar, tenen por, no s’esperaven ser atacats en aquesta mesura”.
Posar nom a l’amenaça totalitària
Les múltiples mobilitzacions haurien d’ajudar a superar aquesta caiguda. “Els investigadors s’estan organitzant a nivell federal i internacional, de manera espontània i popular. Aquest moviment és el primer i l’únic moviment de protesta important avui als Estats Units”, diu Olivier Berné.
El primer objectiu és posar paraules al canvi actual
“OBSCURANTISME”, “implementació literal i alarmant de la distòpia orwelliana”, “atacs d’una escala sense precedents des de la Segona Guerra Mundial”, diuen els diferents textos de col·lectius de científics.
“Això és negació científica d’extrema dreta”
“Vivim un moment il·liberal, amb mètodes que recordin els règims totalitaris. Tot i que no volem fer servir aquesta paraula de seguida, hem d’esperar a veure la reacció dels contrapoders, dels estats federats, de la justícia, de les protestes al carrer”, comenta Emmanuelle Perez Tisserant, historiadora especialitzada als Estats Units, que també va iniciar les protestes a França. I va afegir: “Però quan Trump amenaça amb retallar el finançament a les universitats que permetin protestes, això fa clarament una olor d’autoritarisme, fins i tot de feixisme”.
No totes les ciències es tracten de la mateixa manera: les ciències socials, el treball sobre la discriminació o el gènere en particular, i les ciències ambientals, en particular el clima i la biodiversitat, són els objectius preferits.
“Intenten silenciar o suprimir les ciències més crítiques: les que alertin de les desigualtats socials o de l’emergència ecològica, i demostren que cal un canvi radical a la societat”, diu Odin Marc, investigador en ciències de la Terra al CNRS, membre de “Scientifiques en rébellion” i del col·lectiu científic de Tolosa de Llenguadoc. Diu: “Això és una negació científica d’extrema dreta i una dinàmica de criminalització dels denunciants, científics i més enllà.”
Europa al mateix vessant perillós
La crida perquè els investigadors i la ciutadania surtin al carrer en gran nom també pretenen conscienciar sobre l’envergadura de les conseqüències d’aquests atacs a la recerca, i les seves repercussions globals.
Pel que fa al clima, per exemple, els estudis i les dades dels Estats Units són crucials per a la investigació global, sobretot mitjançant les observacions de la NASA o el treball de la “National Oceanic and Atmospheric Administration” (NOAA).
Tot i això, aquesta última institució científica acaba de ser víctima d’una onada d’acomiadaments massius, mentre que a Katherine Calvin, la científica cap de la NASA, se li ha prohibit participar en una reunió del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, de la qual és copresidenta d’un grup de treball.
Les dades produïdes pels Estats Units s’estudien a tot el món. La seva eliminació o restricció d’accés seria catastròfica.
+++
TEXT: Procedent de diverses Agències de notícies i de Redacció de LO CAMPUS DIARI.
IMATGE: Fotografia oficial de Donald Trump (2025) del fotògraf Daniel Torok ©.