La Universitat Politècnica de Catalunya es reforça estratègicament: Nova Càtedra d’empresa UPC-TAIGUA d’Enginyeria i Gestió de l’Aigua Urbana i nou Màster universitari dual en enginyeria de l’aigua

La nova Càtedra
L’Ajuntament de Terrassa i la UPC han signat, (27/02/2025), un conveni per a la creació de la Càtedra d’empresa UPC-TAIGUA d’Enginyeria i Gestió de l’Aigua Urbana. L’objectiu de la nova càtedra és generar nou coneixement en l’àmbit de la hidràulica operativa, la hidroeconomia i la governança del servei, aplicar-lo als currículums dels estudis d’enginyeria, transferir-lo a les empreses del sector i fer-ne divulgació.
El Centre específic de recerca en Supervisió, Seguretat i Control Automàtic (CS2AC) de la UPC a Terrassa, amb una llarga trajectòria en la recerca i transferència de tecnologia per a la gestió intel·ligent de l’aigua, ha col·laborat en diversos projectes amb TAIGUA.
Després d’anys d’estreta col·laboració, l’Ajuntament de Terrassa i la UPC han arribat a l’acord de refermar aquesta relació amb la creació de la Càtedra d’empresa UPC-TAIGUA.
Aquesta nova Càtedra d’empresa, amb seu a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), centrarà doncs la seva activitat en tres àmbits:
-L’enginyeria hidràulica operativa, que tracta la supervisió, la detecció de fuites i el desenvolupament de models hidràulics i de qualitat per a la gestió òptima de xarxes d’aigua, per tal d’aconseguir millorar l’eficiència i la sostenibilitat.
-La hidroeconomia, una disciplina a cavall de l’enginyeria hidràulica i la gestió econòmica i financera d’infraestructures, que valoritza, amb criteris econòmics, un recurs, un dret fonamental i un bé mediambiental.
-La governança dels serveis, posant l’accent en els marcs reguladors, el dret humà a l’aigua, la sostenibilitat i la transparència i comunicació ciutadana.
En el marc de la Càtedra, s’estudiaran les oportunitats en l’àmbit de la digitalització i la gestió de dades del sector, la qual cosa es concretarà amb una prova de concepte que explori les dificultats i solucions per integrar en una companyia d’aigua.
Una nova assignatura per a professionals i estudiants
Un dels objectius més destacats de la Càtedra és la creació d’una nova assignatura optativa en aquests àmbits i que fins ara no és present als currículums dels estudis d’enginyeria. Aquesta assignatura, que s’impartirà a l’ESEIAAT, és pionera en el mapa universitari català, ja que la podran cursar alhora tant estudiants de grau i màster d’enginyeria com professionals del sector.
El nou Màster universitari dual
L’Escola de Camins de la UPC i l’Escola de l’Aigua de Veolia impartiran el primer màster universitari dual en Enginyeria de l’Aigua. La col·laboració posa l’accent en la formació dels futurs enginyers i enginyeres especialitzats del sector a través de la combinació de dos entorns d’aprenentatge: l’acadèmic i el professional.
El conveni de col·laboració entre la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i Veolia per al desenvolupament i implementació del màster universitari dual en Enginyeria de l’Aigua donarà resposta a la demanda creixent de professionals altament especialitzats en la gestió sostenible dels recursos hídrics i ambientals. La formalització del conveni ha tingut lloc avui dia 10 de març a la seu de Veolia a Barcelona i ha estat signat per en Daniel Crespo, rector de la UPC, i Manuel Cermerón, CEO de Veolia Espanya. A l’acte també han assistit Esther Real, directora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) de la UPC; Martí Sánchez, responsable del màster; Montserrat Mora, directora de Persones i Organització de Veolia Espanya; i Mònica Perez, directora de L’Escola de l’Aigua.
Especialització per a enginyers i enginyeres multidisciplinaris
El setembre de 2025 es començarà a impartir el màster dual en Enginyeria de l’Aigua amb un programa formatiu que aprofundirà en temes d’especial rellevància com la gestió sostenible de l’aigua, l’economia circular, la innovació en serveis ambientals i la necessària transformació digital del sector.
És dirigit a professionals amb perfil multidisciplinari de l’àmbit de l’enginyeria i potenciarà la recerca, el disseny i l’anàlisi d’infraestructures i projectes de modelització i gestió. L’objectiu és formar a professionals que assessoren el sector públic o al privat com a persones expertes en la gestió sostenible dels recursos hídrics en l’àmbit local, regional, nacional o internacional.
L’acord entre l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) i l’Escola de l’Aigua optimitza l’enfocament de l’estratègia dual, combinant els períodes formatius a la Universitat amb les estades en companyies del grup (Aigües de Barcelona, entre d’altres), on els estudiants participaran en projectes reals supervisats per professionals de l’entitat.
Aliança estratègica
Segons Esther Real, directora de l’Escola de Camins de la UPC, “la col·laboració amb l’Escola de l’Aigua reforça la qualitat de la formació en integrar el coneixement universitari amb l’experiència del sector. Aquesta sinergia es fonamenta en una relació de més de 12 anys entre ambdues entitats”.
Des de la seva creació el 2012, l’Escola de l’Aigua s’ha convertit en un referent educatiu amb més de 25.000 estudiants inscrits, promovent la innovació i el desenvolupament del talent alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Només l’any 2024, Veolia Espanya va contractar en plantilla a 100 universitaris de perfil júnior. La posada en marxa del màster dual en Enginyeria de l’Aigua respon a la incorporació de la menció dual en els ensenyaments universitaris oficials dins del Reial decret 822/2021, la qual cosa permet oferir una formació que combina l’experiència acadèmica amb l’aplicació pràctica en entorns professionals de referència.
“Apostem pel futur talent de Veolia. Aquest màster ens permetrà atraure als professionals que lideraran la transformació del sector de l’aigua en els pròxims anys, donant resposta al desafiament del canvi climàtic”, destaca Montserrat Mora, directora de Persones i Organització de Veolia Espanya.
La iniciativa reforça el perfil innovador de la UPC i de Veolia com a membres del consorci One Water, en què participen també el Port de Barcelona, Esade i IHCantabria. Aquest consorci ha presentat la seva candidatura per convertir-se en una Comunitat de Coneixement i Innovació (KIC, per les seves sigles en anglès) de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, amb l’objectiu de potenciar l’economia blava a Europa i desenvolupar solucions innovadores i sostenibles per garantir un ús eficient i responsable de l’aigua.
La creació del màster dual situa la UPC i Veolia en una posició clau dins el consorci, enfortint el seu paper en la formació de nous professionals i en la recerca aplicada al sector hídric i ambiental.