La resposta europea a les retallades en recerca de Donald Trump: La Comissió inverteix 1.250 milions d’euros en investigadors i els convida a “Triar Europa per a la Ciència”

Europa està intensificant la seva ambició de consolidar la posició de líder mundial en recerca. Les noves convocatòries per valor de més de 1.250 milions d’euros el 2025 en el marc de les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) obren les portes a nous talents. El finançament donarà suport a la recerca d’avantguarda i se centrarà en el desenvolupament del talent investigador, el foment de la col·laboració internacional i la connexió de la ciència amb la societat, amb un suport específic per a investigadors en inicis de carrera i científics ucraïnesos desplaçats.
En el seu recent discurs a La Sorbona, la presidenta von der Leyen va subratllar l’ambició d’Europa de “seguir sent un continent on es protegeixi la llibertat científica, on es nodreixi el talent investigador i on la innovació pugui florir”. La nova ronda de finançament posa en acció aquesta visió, amb una èmfasi continuada en la construcció de capacitat de recerca a tot Europa a través dels programes bàsics de les MSCA. També introdueix el programa pilot «Tria Europa per a la Ciència», que posicionarà Europa com una destinació líder per als investigadors, oferint excel·lents condicions de treball i bones perspectives professionals.
Invertir en carreres de recerca i col·laboració global
La Comissió anuncia dues noves convocatòries de finançament que s’obriran a finals d’aquest any:
–Les Xarxes Doctorals MSCA (597,8 milions d’euros, del 28 de maig al 25 de novembre): reclutar i formar candidats a doctorat en el món acadèmic i altres sectors, com ara la indústria, les empreses i les administracions públiques. El programa també inclou Xarxes Conjuntes de Doctorats especialitzades i Xarxes de Doctorats Industrials.
–MSCA & Citizens (16,3 milions d’euros, del 17 de juny al 22 d’octubre): apropa la ciència al públic amb les activitats de la Nit Europea dels Investigadors i Investigadors a les Escoles, mostrant l’impacte de la recerca en la vida quotidiana dels ciutadans.
MSCA també dedicarà 10 milions d’euros addicionals per donar suport als investigadors ucraïnesos desplaçats a través del programa de beques MSCA4Ukraine.
Donar suport al talent investigador a tot Europa
Això complementa tres convocatòries que ja s’han obert aquest any:
–El MSCA COFUND (105,6 milions d’euros, finalitza el 24 de juny): ajuda les organitzacions a crear o millorar els seus propis programes de formació doctoral i beques postdoctorals. L’objectiu és atraure i contractar investigadors amb talent, desenvolupar les seves habilitats i avançar en les seves carreres.
–Els MSCA Staff Exchanges (97,7 milions d’euros, finalitza el 8 d’octubre): finança projectes de col·laboració en R+I, fomentant els intercanvis internacionals, intersectorials i interdisciplinaris i la compartició de coneixements en totes les etapes de la cadena d’innovació.
–Les beques postdoctorals MSCA (404,3 milions d’euros, finalitza el 10 de setembre de 2025): ajuda els investigadors experimentats a adquirir noves habilitats, desenvolupar les seves carreres i obtenir experiència internacional, interdisciplinària i intersectorial treballant a l’estranger. «Tria Europa per a la Ciència» dóna suport als investigadors amb perspectives a llarg termini
Amb un pressupost de 22,5 milions d’euros el 2025, el programa pilot «Tria Europa per a la Ciència» té com a objectiu enfortir les carreres de recerca a Europa finançant programes postdoctorals que vagin més enllà del treball basat en projectes. Les organitzacions rebran finançament durant un màxim de 36 mesos, seguit d’una fase de dos anys finançada per la institució amfitriona. L’objectiu és crear vies professionals més estables per als investigadors en inici de carrera, reduir la precarietat i alinear els rols de recerca amb les estratègies institucionals a llarg termini.
Els programes estan oberts a investigadors d’arreu del món, cosa que reforça l’ambició d’Europa d’atreure i retenir els millors talents alhora que integra l’excel·lència en la recerca en els ecosistemes locals d’R+I.
Els possibles sol·licitants poden estar atents a les sessions informatives rellevants abans de la convocatòria, que s’obrirà l’1 d’octubre.
Antecedents
Les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) són una pedra angular de l’Espai Europeu de Recerca, que fomenta les carreres dels investigadors i el desenvolupament de competències transversals a través de les fronteres. Per al període 2021-2027, l’MSCA té un pressupost de més de 6.600 milions d’euros. Les convocatòries del 2025 segueixen l’adopció del programa de treball revisat d’Horitzó Europa 2023-2025 aquesta setmana.
“Tria Europa per a la ciència” forma part de les accions de la Unió de Competències per atraure, desenvolupar i retenir els millors talents, cosa que és crucial per a la innovació, el creixement i la competitivitat.
+++
Fotografia: la presidenta de la Comissió Europea von der Leyen. (European Union 2025 ©).