Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RECERCA: Les beques universitàries impulsen l’èxit acadèmic i redueixen l’abandonament, segons un estudi de la Universitat Abat Oliba CEU

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Universitat Abat Oliba CEU impulsa un estudi que analitza l’impacte de les beques en el rendiment acadèmic, la continuïtat i la graduació dels estudiants universitaris.

Liderat per la investigadora Vanesa Berlanga, l’estudi confirma l’impacte positiu de les beques en la millora del rendiment acadèmic i la igualtat d’oportunitats en l’entorn universitari.


Els estudiants universitaris que reben beques no tan sols accedeixen amb més freqüència a l’educació superior, sinó que també aconsegueixen millors resultats acadèmics i taxes de graduació més altes. Així ho demostra una recerca de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU), publicada a la revista Frontiers in Education, que analitza l’impacte de les beques en més de 6.000 alumnes de grau durant el període 2020–2024.

La recerca ha estat liderada per la professora Vanesa Berlanga, investigadora principal de l’estudi i experta en l’anàlisi de l’impacte de les beques universitàries, una línia de treball que desenvolupa des del 2010 i que va tenir el seu origen en la seva tesi doctoral. En aquesta ocasió, ha comptat amb la col·laboració de la investigadora Franciele Corti. Totes dues formen part del grup de recerca «Família, Educació i Escola Inclusiva» (TRIVIUM) de la Universitat Abat Oliba CEU.

L’estudi, elaborat per les dues investigadores, conclou que les beques universitàries tenen un efecte clarament positiu en el rendiment acadèmic. Els estudiants becats obtenen millors notes mitjanes, aproven un major nombre de crèdits i presenten taxes d’èxit i rendiment superiors en comparació amb els seus companys sense beca.

Les diferències són estadísticament significatives en tots els indicadors clau, fet que reforça el valor de les beques com a instrument per afavorir l’excel·lència i reduir desigualtats dins del sistema universitari.

Accés, permanència i graduació: el recorregut universitari amb beca

La recerca revela que el 100 % dels estudiants amb beca van mantenir l’ajuda durant tota la seva trajectòria i van finalitzar els estudis amb èxit. Aquesta dada demostra que les beques no només faciliten l’accés a la universitat, sinó que també exerceixen un paper determinant en la continuïtat i la graduació.

En canvi, els estudiants sense beca registren més suspesos i crèdits no presentats, el que suggereix una major vulnerabilitat davant de factors externs o barreres econòmiques que afecten el seu progrés acadèmic.

L’anàlisi també identifica diferències per gènere: en tots els grups analitzats (amb i sense beca), les estudiants dones obtenen millors resultats que els seus companys homes. Les diferències s’accentuen entre l’alumnat becat, el que podria indicar una major capacitat per aprofitar les oportunitats que ofereixen aquests programes d’ajuda.

“L’estudi posa de manifest que les beques tenen un paper clau en l’accés a l’educació superior i en l’equitat educativa”, assenyalen Vanesa Berlanga i Franciele Corti, autores de l’estudi. Tot i això, també es posa en relleu la necessitat d’implementar estratègies de suport complementàries per als estudiants sense beca, que presenten resultats acadèmics inferiors. Per corregir aquestes desigualtats, les investigadores proposen “implementar estratègies d’acompanyament acadèmic, emocional i econòmic especialment dirigides a l’alumnat sense beca”.

Grup CEU: més de 24 milions d’euros en beques i ajuts per als seus estudiants

El CEU és la institució educativa privada que més beques concedeix a Espanya. Amb l’objectiu de facilitar l’accés, la continuïtat i l’excel·lència acadèmica de l’alumnat, el programa de Beques i Ajuts a l’Estudi ha superat els 24 milions d’euros destinats a alumnes nacionals i internacionals, el que que suposa un increment del 29,77 % respecte del curs anterior.

Article acadèmic de referència: Berlanga V and Corti F (2025) Impact of scholarships on university academic performance: a comparative analysis of students with and without scholarships. Front. Educ. 10:1554073. doi: 10.3389/feduc.2025.1554073

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere