Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cicle “Les Veus de la República” a la Casa Orlandai de Barcelona: Nova sessió “El litoral de Barcelona i la pujada del nivell del mar”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Dimecres 4 de juny, 19:00 h.

Com encara Barcelona l’augment del nivell del mar?

Les zones litorals són fonamentals per a la vida humana, acullen gairebé la meitat de la població mundial. Tanmateix, el seu creixement urbà les fa vulnerables, especialment davant els riscos derivats del canvi climàtic. La pujada del nivell del mar, les tempestes extremes i els huracans afecten directament la seguretat de les ciutats costaneres. Moltes infraestructures tampoc no estan preparades per afrontar aquests canvis, cosa que incrementa els costos de reparació i adaptació a llarg termini. La pressió turística, per la seva banda, demana platges de sorra, afecta la biodiversitat i la capacitat de les zones litorals per mantenir ecosistemes vitals, com les platges, els estuaris i els corals, que són essencials per al benestar humà i la protecció contra desastres naturals. Si no es prenen mesures. la pressió climàtica i humana a les zones costaneres pot provocar punts de no retorn.

A Barcelona, s’estima que l’any 2100 el nivell del mar haurà augmentat fins a 84 cm, cosa que obligarà a replantejar infraestructures com els passejos marítims. Per afrontar aquests riscos, el consistori ha elaborat el Pla Clima i el Pla Litoral, amb mesures específiques per protegir el litoral davant temporals marítims i l’augment del nivell del mar. Ha desenvolupat el Pla Estratègic dels Espais Litorals, que busca ordenar i gestionar els espais urbans del front marítim. Per estudiar com pot afectar la hidrodinàmica del mar a la costa de Barcelona, s’ha creat un model que permet predir fenòmens hidrodinàmics i millorar la gestió de les platges mitjançant, fent-lo accessible per a usuaris amb ordinadors personals. S’han desenvolupat propostes per adaptar-nos basades en coneixements d’oceanografia costanera i enginyeria, per tal de garantir la sostenibilitat a llarg termini de les platges mediterrànies i protegir els seus ecosistemes davant els riscos del canvi climàtic.

Intervindran:

Vicente Gracia, geòleg del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC i membre del Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners

Josep Hurtado, Oficina Estratègica de l’Àmbit Litoral de l’Ajuntament de Barcelona, Col·legi de Biòlegs de Catalunya

Modera: Cristina Junyent

+++

Fotografia: Barcelona (Casa Orlandai ©).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere