Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

David Matthews ha publicat a “Science|Business” el text “L’expulsió del Programa Horizon Europe és gairebé una sentència de mort per a la ciència israeliana”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’acadèmia israeliana suplica a Europa que no talli els vincles. Però els crítics diuen que calen sancions per evitar que el país mati de fam els civils a Gaza

Expulsar Israel d’Horitzó Europa seria “gairebé una sentència de mort per a la ciència israeliana”, ha dit el president de l’Acadèmia de Ciències i Humanitats del país, mentre creix el debat a la UE sobre si expulsar el país.

El bloqueig israelià a Gaza, que priva la població civil d’aliments, ha provocat crítiques sense precedents a Europa, i la UE va anunciar la setmana passada que revisaria l’acord d’associació que fonamenta la participació d’Israel en el programa de recerca i innovació de 93.000 milions d’euros de la UE.

Fins i tot el nou canceller alemany, Friedrich Merz, defensor d’Israel des de fa temps, ara diu que el bloqueig del país i els atacs continus a Gaza no es poden justificar.

Amb l’associació a Horitzó Europa en joc, l’Acadèmia de Ciències i Humanitats d’Israel va emetre un comunicat el 24 de maig suplicant a Europa que no talli els vincles. Però els eurodiputats i els activistes que demanen la fi de l’associació diuen que la UE hauria d’utilitzar totes les palanques diplomàtiques per pressionar Israel perquè aturi els seus atacs.

«Déu no ho vulgui, ens expulsen d’Horizon Europe», va dir David Harel, president de l’Acadèmia, en una entrevista amb Science|Business. «Això és gairebé una sentència de mort per a la ciència israeliana».

L’argument de Harel és que acabar amb l’associació amb Horizon perjudicaria els científics israelians, que són algunes de les veus més fortes contra el govern de Benjamin Netanyahu i la guerra a Gaza.

«Molta gent, inclòs jo mateix, està lluitant amb fermesa contra el govern i contra el que està passant a Gaza», va dir. «Hi ha altres maneres de pressionar Israel».

Afirma que tallar els vincles científics no canviarà les opinions al govern de Netanyahu. «Parts d’aquest govern són tan cegues a ser racionals, fins i tot econòmicament racionals, que això no farà cap diferència», va dir Harel.

Però els crítics d’Israel diuen que la UE hauria d’utilitzar totes les eines al seu abast per exercir pressió. «Per a nosaltres no hi ha alternativa si volem pressionar», va dir Rudi Kennes, un eurodiputat belga del partit d’Esquerra que ha liderat les crides per expulsar Israel.

Kennes va dir que simpatitzava amb acadèmics de l’oposició com Harel, les col·laboracions científiques del qual es veurien afectades. Però calien boicots i sancions per canviar realment la política israeliana. “L’única cosa que entendran és el joc de poder”, va dir.

Els governs europeus van boicotejar Sud-àfrica de l’era de l’apartheid, tot i que les sancions també afecten els opositors interns del règim, va assenyalar Kennes, i el mateix enfocament s’hauria d’aplicar a Israel.

“Com que els palestins a Gaza moren de fam pel bloqueig total d’Israel a l’ajuda, ja és hora que la UE apliqui finalment la clàusula de drets humans de l’Acord d’Associació UE-Israel, excloent Israel i les seves institucions còmplices del finançament de la recerca d’Horizon”, va dir Stephanie Adam, de la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel. “Si no és ara, quan?”

Dependència d’Europa

L’associació a Horizon Europe és particularment important per a Israel perquè els vincles científics amb els EUA s’estan reduint a causa de les retallades de la segona presidència de Donald Trump, va advertir l’Acadèmia Israeliana en el seu comunicat.

Fins ara, Israel ha rebut més de 840 milions d’euros en finançament del programa, que va començar el 2021. Horizon Europe proporciona un suport “molt superior” a la ciència israeliana que el dels EUA, va dir Harel.

El rendiment d’Israel sembla estar disminuint, possiblement a causa dels boicots de les universitats europees i les interrupcions a Israel causades per la guerra. Fins i tot ara, va dir Harel, els científics europeus estaven deixant de col·laborar amb els israelians.

“He sentit casos de científics israelians que han estat col·laborant amb un col·lega europeu durant anys i de sobte arriba un correu electrònic que diu: hauré d’aturar aquesta col·laboració”, va dir.

Aquest mes, diverses universitats neerlandeses han tallat els llaços amb Israel per una sèrie de motius específics. La Universitat d’Utrecht va dir que no establirà cap nova col·laboració amb organitzacions israelianes. “La recerca científica autoritària parla de violència genocida”, va dir Anton Pijpers, president del consell executiu de la universitat, en un comunicat.

La Universitat d’Amsterdam va dir que posaria fi a un intercanvi d’estudiants amb la Universitat Hebrea de Jerusalem, tot i que això es podria reexaminar si s’implementessin “mesures de reducció de riscos”.

La Universitat de Radboud va dir que suspenia la implementació de col·laboracions amb la Universitat de Tel Aviv i la Universitat Hebrea. Però no va arribar a dir als seus investigadors que abandonessin els consorcis d’Horizon Europe que impliquen socis amb seu a Israel.

Això arriba després d’una onada de boicots l’any passat, especialment per part d’universitats espanyoles.

Complicitat?

Un debat clau en el món acadèmic europeu és fins a quin punt les universitats israelianes són còmplices de les accions de l’actual govern.

Més de 1.700 investigadors suecs han signat recentment una declaració d'”objecció de consciència”, negant-se a col·laborar amb institucions israelianes amb l’argument que són “còmplices importants, voluntaris i persistents” de “l’ocupació militar, el colonialisme de poblament, l’apartheid i ara el genocidi”.

Mentrestant, la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel ha enumerat múltiples exemples de col·laboracions universitàries amb l’exèrcit israelià.

En resposta, Harel va dir que podia “entendre molt bé” un investigador europeu que es negava a col·laborar, per exemple, amb un enginyer nàutic israelià que treballava en la propulsió a reacció per a coets.

Però va dir que hi havia moltes col·laboracions de recerca que no ajudarien l’exèrcit o els serveis de seguretat israelians. “No estic discutint que tot sigui kosher”, va dir. “Només dic que la solució al problema no és tallar els vincles científics”.

David Matthews “Science|Business” / Science Business Publishing International SRL Brussels, Belgium ©. 30 de maig de 2025

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere