L’Institut Valencià de Cultura presenta el programa d’activitats de ‘Curt Creixent’

L’onzena edició d’aquestes trobades del curtmetratge se celebra del 23 al 25 de juny de 2025 en el marc de Cinema Jove
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), organitza l’onzena edició de ‘Curt Creixent, trobades del curtmetratge’, que se celebrarà del 23 al 25 de juny en el marc de Cinema Jove, amb la col·laboració del laboratori Emergente! Cine Lab i el festival D’A Festival de Cinema de Barcelona.
‘Curt Creixent’ és un espai de trobada que promou el potencial creatiu, industrial, social i cultural del curtmetratge. A més, reuneix i relaciona professionals i estudiants de l’audiovisual, la cultura i l’educació, amb sessions de debat, xarrades, projeccions i sessions de pitch. També és una plataforma per a la formació sobre el desenrotllament de projectes de curtmetratge.
En aquesta edició, ‘Curt Creixent’ centra la seua atenció a donar conèixer com es pot produir en règim de cooperativa, i a revelar les claus d’una preproducció accessible. També oferirà l’oportunitat de posar en contacte talent bolcat al curtmetratge des del Conservatori Superior de Música de València.
A més, es donaran a conèixer les experiències i consells de professionals tant de la programació de festivals internacionals com de productores, a través de sessions de debat i trobades one-to-one amb professionals de la producció i de representants de festivals de cine. Com en edicions anteriors, estan previstes dues sessions de pitch: una dedicada a projectes en fase de guió i una altra a curtmetratges ja en fase de postproducció.
L’Institut Valencià de Cultura obrirà les inscripcions, a partir del 16 de juny, que són gratuïtes, per a participar en les activitats d’enguany.
Sessions del 23 de juny
Les sessions de ‘Curt Creixent’ se celebren en la sala 7 de l’edifici Rialto i s’inicien el dilluns 23 de juny, a les 10:30 hores, amb la presentació de les trobades.
A les 11:00 hores se celebra una sessió de pitching, amb quatre projectes de curtmetratges, que seran presentats pels seus autors, assessorats per un jurat d’especialistes conformat per Aitor Arenas d’Emergente CineLab!, el cineasta Enrique Buleo i la directora d’animació María Manero. A partir de les 13:00 hores tindran lloc les trobades one-to-one entre directors i productors.
En la sessió de vesprada, a les 16.00 hores, se celebra una sessió de pitching, amb quatre curtmetratges en procés de postproducció, que seran presentats pels seus autors, assessorats per un jurat d’especialistes conformat per Antonio Arenas del Festival Jóvenes Realizadores de Granada i de la distribuïdora de l’ECAM, la productora i directora Sonia Bautista Alarcón d’Altafulla Film Festival i el director portugués Frederico Lobo.
Els dos jurats, a més de donar assessorament professional sobre la seua realització, trajectòria i recorregut per festivals i distribució, seleccionaran un projecte finalista per a cada una de les categories.
Com en edicions anteriors, es presentarà en sessió privada per als equips dels curtmetratges, el catàleg ‘Curts 2025 Volum.2’, una selecció de curtmetratges valencians promoguts per l’IVC en festivals. La projecció se celebra en el Teatre Rialto a les 20:00 hores. Accés amb invitació.
Sessions del 24 de juny
El festival convidat enguany és D’A Festival de Cinema de Barcelona. En la primera sessió del dia, el director del festival, Carlos Ríos, donarà a conéixer les activitats del festival i la seua història, acompanyat del director de Cinema Jove, Carlos Madrid. A continuació, Carlos Ríos, la directora d’Humanas Fest, Pilar Almenar; l’ajudant de direcció de la Semana de Cine de Medina del Campo, Andrea Diéguez, i la directora del Festival Internacional de Cine de Bueu, María Ruíz-Falcó, debatran sobre la situació de la distribució de curtmetratges en festivals internacionals, en un debat moderat per la directora de Benidorm Skyline Film Festival, Beatriz Hernández.
La jornada matinal es tanca amb les trobades one-to-one entre els responsables de festivals i els representants dels curts. Aquestes trobades breus de quatre minuts donen la possibilitat als cineastes valencians de presentar els seus projectes perquè siguin programats en festivals.
A la vesprada se celebra un col·loqui sobre produir en cooperativa amb les intervencions del cofundador de Barret Films Cooperativa, Àlex Badia, i el director de fotografia en la cooperativa Rua Escura de Portugal, Frederico Lobo, moderat pel cooperativista i crític de cine, Santi Hernández.
La jornada conclourà, a les 20:00 hores, amb la projecció en la Filmoteca Valenciana d’una selecció de curts seleccionats pel festival D’A Festival de Cinema de Barcelona: Els curts són Abans de la vida (2025), de Pepa Catalá i Adrià Pagès; El viento que golpea mi ventana (2025), d’Emilio Hupe; Frialdad (2024), d’Andrea Sánchez; Bona nit, Rambles (2024), de Maria Bareche Baqués i Clara Barfull; i Ohio Sonata (2025), de Lluís Galter.
Sessions del 25 de juny
La jornada del 25 de juny s’inicia en la sala 7 amb la conferència ‘Preproducció en orde’ a càrrec de Lorena Torres de la productora The Fly Hunter. La sessió matinal es tanca amb una taula redona sobre música en els curtmetratges en la qual intervenen els compositors Arnau Bataller i Isabel Latorre; el compositor i professor de Música Audiovisual i Disseny de So de la Universitat Politècnica de València, Francisco de Zulueta Dorado, moderada per la subdirectora del Palau de la Música, Nieves Pascual.
‘Curt Creixent’ culmina en la Filmoteca Valenciana, amb una projecció, a les 17:30 hores, de tres curtmetratges de la cooperativa Rua Escura: Tanganhom (2023), de Vítor Covelo; Quando a terra foge (2024), de Frederico Lobo; i Campos Belos (2023), de David Ferreira. La sessió serà presentada per Frederico Lobo de Rua Escura.