La Unió Europea estableix la seva Estratègia Digital Internacional

Avui (5/06/2025), la Comissió Europea i l’Alt Representant presenten una visió conjunta per a l’acció exterior de la UE en matèria digital.
A mesura que la revolució digital està remodelant les economies i les societats en un panorama geopolític global més difícil que mai, la nova Estratègia Digital Internacional de la UE demostra que la UE és un soci estable i fiable, obert a la cooperació digital amb aliats i socis.
Si bé la UE no escatimarà esforços per impulsar la competitivitat en IA i altres tecnologies clau a nivell nacional, també treballarà amb els socis per donar suport a la seva pròpia transició digital. L’estratègia reafirma el compromís de la UE de construir un ordre digital global basat en normes, d’acord amb els seus valors fonamentals.
L’estratègia té els objectius següents:
-Ampliar les associacions internacionals, aprofundint les associacions i els diàlegs digitals existents, establint-ne de nous i fomentant la col·laboració a través d’una nova Xarxa d’Associació Digital, la UE reforçarà la seva competitivitat i seguretat tecnològica, així com la dels seus socis.
-Desplegar una Oferta Empresarial Tecnològica de la UE, combinant inversions dels sectors públic i privat de la UE per donar suport a la transició digital dels països socis, incorporant components com ara fàbriques d’IA, inversions en connectivitat segura i fiable, infraestructura pública digital, ciberseguretat i més.
-Enfortir la governança digital global, promovent un ordre digital global basat en normes, d’acord amb els valors fonamentals de la UE.
La UE ha mantingut una cooperació de llarga durada sobre prioritats digitals amb països d’arreu del món, especialment a través de Consells de Comerç i Tecnologia, Associacions Digitals i diversos Diàlegs Digitals i Cibernètics, així com Acords Comercials Digitals. La col·laboració amb els països socis també està avançant, entre d’altres, en el marc de la Porta d’Entrada Global i a través de noves Associacions de Seguretat i Defensa amb aliats.
La cooperació amb els països socis se centrarà en les següents àrees prioritàries:
-Infraestructura digital segura i fiable, essencial per permetre el desenvolupament en sectors crítics com l’energia, el transport, les finances i la salut.
-Tecnologies emergents, com ara la IA, el 5G/6G, els semiconductors i les tecnologies quàntiques.
-Governança digital que fomenti la cohesió social, protegeixi els drets humans i els principis democràtics.
-Ciberseguretat, per enfortir la ciberdefensa dels nostres països socis com a inversió directa en la pròpia seguretat de la UE.
-Identitats digitals i infraestructura pública digital, cap a acords de reconeixement mutu amb socis clau que puguin simplificar les activitats comercials transfrontereres i facilitar la mobilitat dels ciutadans.
-Plataformes en línia per continuar promovent la protecció dels infants en línia, la llibertat d’expressió, la democràcia i la privadesa dels ciutadans.
Pròxims passos
La Comissió i l’Alt Representant presentaran les propostes en una sèrie d’esdeveniments immediatament després de l’adopció, amb la finalitat de començar a implementar les accions establertes a la comunicació conjunta com més aviat millor.
Antecedents
L’abril de 2024, el Consell Europeu va destacar la necessitat d’enfortir el lideratge de la UE en afers digitals globals, convidant la Comissió i l’Alt Representant a preparar una comunicació conjunta sobre el tema.
La Comissió va llançar una convocatòria pública de proves el 8 de maig per recopilar idees per ajudar a donar forma a la política digital exterior de la UE. Una àmplia varietat de parts interessades, incloses empreses tecnològiques, associacions comercials, autoritats nacionals de la UE i de tercers països, la societat civil, organitzacions no governamentals, el món acadèmic i la ciutadania, van compartir les seves opinions.